VEDONLYÖNTI, SEN EI TARVITSE OLLA TUURILAJI.

Kuten varmasti moni tietääkin niin vedonlyönti ei ole tuurilaji, mutta siitä huolimatta moni pitkäänkin vedonlyöntiä harrastanut pelaaja tekee siitä itselleen sellaisen. Syitä miksi vedonlyönti muuttuu tuurilla seilaamiseksi eikä analyyttiseksi sijoittamiseksi on monia, niihin pureudumme tässä todella kattavassa artikkelissa.

Mutta tarvitseeko vedonlyönnin olla ammattimaisen tarkkaa prosenttipeliä, miksi se ei saa olla vain hauskaa ajanvietettä? Totta kai se saa olla ja pitääkin olla. Suurin osa vedonlyöjistä pelaa vain silloin tällöin ja vain huvikseen, toiset pelaa viikottain ja jotkut jopa päivittäin. Tämä porukka kattaa 99% vedonlyöjistä tuo 1% mikä sekin on liioiteltua pelaa ammatikseen tai ansainta mielessä.

Tämän järkyttävän suuren artikkelin lukemalla saat loistavia niksejä, kuinka voit nostaa oman harrastepelaamisen tasoasi, koska vaikka pelaat vaan satunnaisesti ei se kai ole syy pelata huonoja kohteita? Myös kokeneemmat betsarit tulevat oppimaan tästä artikkelista järkyttävän paljon ja toivottavasti kehittävät omia vedonlyönti tapojaan tämän perusteella.

Vedonlyönnissä pelaajalle suurta etua tuo vedonlyöntibonukset. Ne kannattaa käyttää ehdottomasti hyväkseen. Sivustollamme löydät myös ohjeet kuinka pystyt käyttämään nämä bonukset optimaalisesti hyödyksesi.

Kellyn Kaava

PANOSTAMINEN VEDONLYÖNNISSÄ: KELLYN KAAVA VAI TASAPANOS?

Oikeaoppinen panostaminen on voittavan vedonlyönnin ehdoton edellytys. Taitava vedonlyöjä voi tuhota pelikassansa myös ylikertoimia pelaamalla, jos panostus ei ole kohdallaan. Alipanostus hyviin kohteisiin ei kasvata kassaa, kun taas ylipanostus kasvattaa riskitasoa merkittävästi.

Panostaminen vedonlyönnissä: perusperiaatteet

Oikean panoksen asettaminen on vedonlyönnissä tärkeä monestakin syystä. Oli kyse sitten harrastevedonlyöjästä tai ammattilaisesta, niin jokaisen tarkoituksena on kasvattaa pelikassaa ja pelitilin saldoa.

Kuten kaikessa sijoitustoiminnassa, tuoton saamiseksi on otettava riskiä. Mitä korkeampaa tuottoa halutaan esimerkiksi lainamarkkinoilta, sen riskialttiimpiin yrityksiin tai valtioihin on sijoitettava. Saksan valtionlainasta ei saa mitään korkoa, mutta konkurssin partaalla oleva Italia maksaa mukavaa tuottoa. Toisaalta, riskit rahojen menettämiselle ovat myös aivan erilaiset.

Vedonlyönti toimii samalla logiikalla, mutta riskin ja tuoton suhdetta kuvataan kertoimilla. Mitä suurempi kerroin, sitä suurempi riski ja potentiaalinen tuotto. Pieni kerroin ei tuota paljon, mutta todennäköisyys osumalle on myös suurempi.

Panostamisen nyrkkisääntö voi kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta harva aloittelija noudattaa sitä. Panosta todennäköisimpiin kohteisiin eniten ja suuren riskin kohteisiin minimaalisesti. Käytännössä moni aloitteleva vedonlyöjä panostaa rahansa vain sellaisiin kohteisiin, joissa kerroin on saatu riittävän suureksi esim. kolmen, neljän, viiden tai useamman kohteen rekka kasaamalla.

Tämä johtuu siitä, että liian matala riski ei houkutteleva harrastebetsaria. Hän haluaa rikastua nopeasti korkeilla kertoimilla, mutta lopputulos on käytännössä päin vastainen: pelaaja ainoastaan köyhtyy nopeasti.

Ylipanostaminen ja varianssi

Edellä mainittu rekkojen rakentaminen voi olla ihan mukavaa viihdettä, kunhan pelaaja pitää panostason omaan pelikassaan nähden riittävän matalalla. Voit lisäksi parantaa tuotto-odotustasi erilaisilla tarjouksilla, kuten in triplauskisalla. 2000 euron jackpot jaetaan pelaajien kesken, jotka onnistuivat triplaamaan 3 päivää putkeen (pe-su). tarjoaa myös vastaavaa kisaa tuplauksesta.

Jos vedonlyöjä panostaa liikaa vain korkean riskin kohteisiin, hänen kohtalokseen koituu ikävän usein varianssi. Wikipedian määrityksen mukaan varianssi kuvaa sitä, kuinka paljon satunnaismuuttujan arvot keskimäärin vaihtelevat odotusarvosta.

Otetaan käytännön esimerkki kolikonheitosta. Jos henkilö heittää kolikkoa 10 kertaa, niin suorituksen odotusarvo on 5 kruunaa ja 5 klaavaa. On varsin todennäköistä, että lopputulos on käytännössä jotain muuta. Esimerkiksi 4 kruunaa ja 6 klaavaa.

Jos heittoja toistetaan 100 kertaa, niin kruunan ja klaavan määrät pyörivät viidenkymmenen välimaastossa, mutta tuloksena on välillä 48-52, 53-47, 40-60, 42-58 ja niin edelleen. Tätä tarkoittaa varianssi.

Vedonlyönnissä tämä tarkoittaa yksinkertaistettuna seuraavaa: mitä suurempi kerroin, sitä suurempi varianssi. Jos tykkäät pelata esimerkiksi 20-kertoimisia viiden kohteen rekkoja, niin keskimäärin sinun kuuluisi saada osuma noin 1/20 yrityksistä. Ei olisi kuitenkaan suuri shokki, jos joudut tekemään 50 rekkaa ennen yhtä osumaa. Seuraavan voit saada kiinni esim. 7 yrityksen jälkeen.

Moni vedonlyöjä on todistanut aivan uskomattomia putkia myös keskimäärin 50-60% todennäköisyydellä olevilla pelikohteilla. Yli kymmenen peräkkäisen häviön putkia tulee uran aikana vastaan monta kertaa.

Tästä johtuen ylipanostaminen suuren riskin kohteisiin on erittäin tuhoisaa pitkässä juoksussa. Vaikka saisitkin nopeasti yhden tai pari osumaa, on hyvin todennäköistä, että ajaudut jossain vaiheessa sietämättömän pitkään tappioputkeen. Ja pelikassasi on sen jälkeen tyhjä.

Tasapanos on aloittelijan valinta

Miten vedonlyöjän kuuluisi sitten panostaa oikeaoppisesti?

Hyvä nyrkkisääntö on se, ettet koskaan panosta yli 1-3% pelikassastasi. Onko tarkka luku sitten 1% vai 2% vai jotain siltä väliltä, ei ole oleellista. Suuruusluokka sen sijaan on. Jos talletat esim. pelikassaksi 500 euroa, älä panosta yli 15 euroa yhteen kohteeseen.

Toinen aloittelijan hyvä ohje on se, että panosta aina ennemmin liian vähän kuin liian paljon. Joka ainoan aloittelevan betsarin pelikassan tuhoutumisen syy on ylipanostaminen. Yritä rikastua hitaasti, älä nopeasti. Mitä aiemmin ymmärrät tuon periaatteen kaikessa sijoittamisessa, sen paremmat mahdollisuudet sinulla on menestyä.

Aloittelevan vedonlyöjän paras ohje on panostaa tasapanoksin tai tehdä esim. pari selkeää panostusluokkaa – riippuen hieman pelaajan profiilista. Jos pelaaja tykkää lyödä 1,5-3,0 kertoimisia kohteita, kuten useimmat, tasapanos on ihan ok. Jos taas seassa on kohteina esim. 10-kertoimisia voittajavetoja tai muita edellä mainittuja riskivetoja, niin näille on syytä asettaa huomattavasti pienempi panos.

Nyrkkisääntö on kuitenkin se, että aloittelijan ei kannata säätää panosta oman fiiliksensä perusteella. Jopa ammattivedonlyöjillä on vaikeuksia arvioida pelikohteen kannattavuutta tuhansien vetojenkin jälkeen. Aloittelija voi onnistua pari kertaa panostamaan osuvaan kohteeseen, mutta ennemmin tai myöhemmin ylipanostus menee liian monta kertaa huti.

KELLYN KAAVA JA KELLYN JAKAJA

Ammattilaiset käyttävät panostamiseen Kellyn kaavaa. Sen tarkoituksena on optimoida panos pelikohteen osumistodennäköisyyden ja edullisuuden pohjalta.

Panos Kellyn kaavalla = (pk-1) / (k-1)

Kyseisessä kaavassa p on osumistodennäköisyys ja k on tarjottu kerroin. Lasketaan panos esimerkiksi kohteeseen, jossa todennäköisyysarvio on 47% ja tarjottu kerroin 2,20.

Esimerkkipanos = (0,47 * 2,20 – 1) / (2,20 – 1) = 0,034 / 1,20 = 0,0283

Yllä olevassa esimerkissä suositeltu panos on 2,83% pelikassasta eli 28,30 euroa tonnin pelikassalla.

Kellyn kaavan ongelma on siinä, että se vaatii toimiakseen erittäin tarkat todennäköisyysarviot. Jos laskemasi todennäköisyysarvio on pahasti pielessä, Kelly antaa aivan liian suuren (tai pienen) panossuosituksen. Lopputuloksena voi olla todella huimia panossuosituksia, joilla pelikassan saa tuhottua nopeasti.

Kellyn kaavaa voikin suositella vain kokeneille ammattilaisille. Myös pro-betsarit käyttävät Kellyn kaavaa varoen, jolloin mukaan tulee ns. Kellyn jakaja. Kyseessä on luku, jolla kaavan suosittelema panos jaetaan. Tyypillinen jakaja on välillä 4-8.

Esimerkki: jos Kellyn kaava suosittaa panokseksi 4% pelikassasta, niin Kelly-panos jakajalla neljä on silloin 1% kassasta. Jakajalla kahdeksan lopputulos olisi vain 0,5%.

Tasavoitto on välimuoto

Käytännössä monet ammattilaiset sekä puoliammattilaiset käyttävät näiden kahden välimallia. Tämä johtuu siitä, että Kellyn kaavaa pelätään – mikä on hyvä juttu! Sitä ei kannata käyttää, jos takana ei ole tutkimustietoa siitä, että oma pelikassa kasvaisi Kellyn avulla nopeammin.

Toinen syy on se, että moni kokee tasapanostuksen liian yksinkertaisena ja uskoo osaavansa arvioida pelikohteiden edullisuuden muuta kautta. Käytännössä vedonlyöjä käyttää panostusskaalaa, esimerkiksi 1-10 yksikköä. Jos pelikassa on 1000 euroa, niin 10/10 veto voisi olla kahden prosentin maksimilla 20 euroa. 1/10 veto olisi silloin kaksi euroa ja 5/10 veto kympin.

Jos pelikohde vaikuttaa erityisen hyvältä, pelaaja asettaa esim. 8/10 panoksen. Jos taas kohteessa on paljon epävarmuustekijöitä, hän voi pudottaa panoksen tasoon 3/10. Usein panos säädetään kohteen odotusarvon mukaan, eli mitä suurempi ylikerroin, sen suurempi panos.

Yksi vaihtoehto on myös tasavoitto, joka toimii hieman Kellyn ja tasapanostuksen välissä. Esimerkki: määritetään tasavoitoksi 100 euroa.

Jos pelikohteen kerroin on 2,00 niin panos on silloin 100 / 2,00 = 50 euroa. Jos pelikohteen kerroin on 4,00 niin panos on silloin 100 / 4,00 = 25 euroa. Vain 1,50 kertoimen kohteeseen panostettaisiin 66,67 euroa.

Tasavoitto voi olla hyödyllinen panostusmalli, jos pelaaja lyö vetoa laajan kerroinskaalan kohteista. Silloin panosta säädetään automaattisesti pienemmäksi, kun kerroin ja riski kasvavat. Vastaavasti pienemmän riskin ja pienemmän kertoimen kohteet saavat suuremman panoksen.

Tasavoiton suuruuden voi sitten säätää oman pelikassan mukaan siten, että maksimipanos ei nouse koskaan liian suureksi.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että oikea panostaminen on vedonlyönnissä erittäin tärkeää. Sen oikeaoppinen hallinta ei ole helppoa edes tuhansien ja tuhansien vetojen jälkeen.

Aloittelijan on tärkeää asettaa heti riittävän matala limiitti maksimipanokselle. Muista, että syy aloittelijoiden pelikassojen tuhoutumiseen on aina ylipanostaminen.

Rekkojen viihdepelaaminen on ihan ok, kunhan panokset pitää riittävän pieninä. Voit myös parantaa voitto-odotustasi in triplauskisan ja tuplauskisan avulla, jos tällainen pelimuoto kiinnostaa.

Jos pelaat käytännössä vain pieniä kertoimia (1,50-3,00 välillä), kannattaa suosia tasapanosta. Se on turvallisin tie voitolliseen pelaamiseen.

Kellyn kaava on tarkoitettu ammattilaisille. Se vaatii toimiakseen timanttiset todennäköisyysarviot. Kellyn kaavaa ei voi suositella käytettäväksi ennen kuin olet ensin testannut sitä paperilla riittävän paljon.

Jos pelikohteita on paljon korkean riskin vetoja, niin tasavoitto voi olla hyvä vaihtoehto tasapanostamiselle.

VEDONLYÖNTI KERTOIMIEN LASKEMINEN

Kertoimien laskeminen vedonlyönnissä kuuluu ehdottomasti enemmän harrastukseen perehtyneiden päivittäiseen rutiiniin. Peliyhtiön kertoimien laskijat laskevat kohteelle omat kertoimet, ja vedonlyöjät laskevat sitten niihin verrattavissa olevat omat kertoimet. Näin pääsemme pohtimaan onko kyseessä Ylikerroin vai Alikerroin.

Vedonlyönti kertoimien laskeminen on pidempi prosessi. Sinun tulee ottaa huomioon kaikki, mitä kyseisestä kohteesta ja ottelusta on mahdollista vain saada irti. Rehellisesti sanottuna kaikki on mahdollista ottaa kertoimien laskemisessa huomioon tavalla tai toisella. Vedonlyönnissä kertoimien laskeminen on yksi avaintekijä, jonka avulla saadaan kassankehitys tasaiseksi sekä pelaaminen voitolliseksi. Tässä artikkelissa käsittelemme kertoimien laskemista, ja kerromme kuinka se käytännössä tapahtuu, ja mitä hyötyjä siitä on omaan vedonlyöntiin liittyen.

Vedonlyönti kerroin lasketaan hyvinkin simppelillä kaavalla.

Kaavassa käytetään todennäköisyysprosenttia, joka on muutettu desimaalimuotoon.

Miten todennäköisyysarvioita tehdään?

Todennäköisyysarviot ovat tosiaan pelaajan tai kertoimenlaskijan tekemiä arvioita kyseisestä kohteesta. Perinteisempi tapa todennäköisyysarvioiden tekemiselle on tutkia kohde perinpohjin läpi, ja kaiken kahlaamasi ja haalimasi tiedon perusteella pystyt lähteä arvioimaan, miten kyseinen ottelu voisi edetä, ja kumpi selviytyy siitä suuremmalla todennäköisyydellä voittajana.

Todennäköisyysarvioissa pitäisi ottaa kaikki mahdollinen ja mahdoton huomioon. Internet on onneksi apunamme tänä päivänä, ja sinne on tallennettu mielettömän paljon erilaista dataa, joiden pohjalta pääsee tekemään hyviä arvioita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kertoimia laskiessa sinun tulisi aktiivisesti seurata kyseistä sarjaa, jotta sinä omaisit perustiedot jo valmiiksi, ja tietäisit joukkueiden sekä pelaajien tasoeron, millaiset joukkueet ja pelaajat on kyseessä sekä miten ottelussa lähdetään liikenteeseen.

VEDONLYÖNTI RAJAKERTOIMET

Kertoimenlaskija on tosiaan tehnyt oman arvionsa peleistä ja kohteista sekä laskenut näille kohteille kertoimet, joita peliyhtiö sitten tarjoaa pelaajille. Rajakertoimet ovat puolestaan pelaajien laskemia kertoimia samaisista kohteista. Pelaaja tekee itse oman arvionsa pelistä, ja näin hän pystyy laatimaan raja-arvot eli rajakertoimet, joita noudattaessa hän saa maksimihyödyn kertoimissa. Rajakertoimista puhuttaessa on kaksi termiä, jotka tulisi oppia.

Pelaajan arvion poiketessa kertoimenlaskijan arviosta voidaan puhua joko ylikertoimesta tai alikertoimesta. Pelaaja on siis laskenut oman rajakertoimensa, jonka perusteella hän pystyy arvioimaan onko peliyhtiön tarjoama kerroin pelattava vai ei. Rajakertoimen laskeminen on olennainen asia vedonlyöntiä, sillä tämän pienen prosessin käymällä pelaaja saa lisää etua peliyhtiöön nähden.

Ylikerroin

Ylikertoimesta puhuttaessa pelaajan arvio poikkeaa peliyhtiön tarjoamasta kertoimesta. Ylikertoimesta puhutaan siinä vaiheessa, jos pelaajan laskema rajakerroin on pienempi, mitä peliyhtiön tarjoama kerroin. Tällöin pelaaja arvioi, että kohteen osuminen on todennäköisempää, mitä peliyhtiön mielestä. Ylikerrointa käsitellään kattavammin tällä sivulla.

Alikerroin

Alikertoimesta puhuttaessa pelaajan arvio peliyhtiön tarjoamasta kertoimesta poikkeaa jälleen. Jos pelaajan laskema rajakerroin on suurempi, mitä vedonlyönti yhtiön tarjoama kerroin, niin kyseessä on alikerroin. Tällöin pelaaja arvioi, että kohteen osumisen todennäköisyys on pienempi, mitä peliyhtiön mielestä.

Esimerkki

Peliyhtiö tarjoaa US Openissa pelattavaan naisten tennisotteluun voittajakertoimet. Caroline Garcian kertoimeksi Peliyhtiö tarjoaa 1,48 ja Monica Puigin voitosta saa jopa 2,65. Pelaaja tekee oman todennäköisyysarvion ottelusta, jossa hän ottaa huomioon pelaajien ominaisuudet, edelliset kohtaamiset sekä myös edelliset ottelut kyseisellä alustalla.

Pelaaja saa voiton todennäköisyyksiksi

Caroline Garcian voitolle 54%

Monica Puigin voitolle 46%

Caroline Garcia:

Monica Puig:

Pelaajan laskemat rajakertoimet poikkeavat Peliyhtiön tarjoamista kertoimista. Näin ollen Caroline Garcian voiton kerroin on pelaajan mielestä alikerroin. Monica Puigin voitolle tarjotaan hurjan kokoista ylikerrointa, joten Pelaajan kannattaa ehdottomasti napata ylikerroin lapulle.

ODOTUSARVO

Vedonlyöntiin liittyvissä keskusteluista kuullaan usein puhuttavan kohteen odotusarvosta. Loppupeleissä asia on todella simppeli, mutta siihen liittyy monia eri tekijöitä. Rajakertoimien ja todennäköisyyksien laskeminen ovat hyvinkin olennaisia asioita, jotka tulee oppia, ennen odotusarvon miettimistä.

Odotusarvo on käytännössä eräänlainen mittari siitä, miten kannattava vedonlyöntikohde on. Laskettu odotusarvo antaa pelaajalle arvion odotettavasta tuotosta pitkässä juoksussa. Kuitenkin tulee muistaa, että odotusarvossa käytettävät todennäköisyydet ovat vain arvioita, joten tuottoarvio ei ole kiveen hakattu. Odotusarvon ollessa positiivinen, kohteen odotusarvo on suurempi kuin 1. Huono odotusarvo puolestaan on alle 1.

Odotusarvon laskeminen

Odotusarvon laskeminen tapahtuu helpon laskentakaavan avulla. Tässä otetaan huomioon Peliyhtiön tarjoama kerroin, ja pelaajan tekemä todennäköisyysarvio kyseisestä kohteesta. Nämä kerrottuna yhteen saadaan odotusarvo, jonka pohjalta voidaan tehdä johtopäätöksiä siitä, onko kohdetta kannattavaa pelata.

Odotusarvon laskentakaava

Odotusarvo = Todennäköisyys x kerroin

Esimerkki

Pelaaja on asettamassa vetoa tennisotteluun. Pelaajan valitseman voittajan kerroin on 2,20 ja hän on arvioinut voiton todennäköisyydeksi 50%, joten kyseessä on ylikerroin. Panokseksi Pelaaja on valinnut 100 euroa.

Todennäköisyys: 0,50 (50%)

Kerroin: 2,20

Panos: 100€

Odotusarvo lasketaan näiden tietojen perusteella seuraavasti:

Odotettava tuottoarvio kohteella on siis 10% pitkässä juoksussa. Pelaaja voi siis olettaa voittavansa keskimäärin 10 euroa jokaisesta vedosta pitkässä juoksussa, jos peli pelattaisiin tismalleen samoilla lähtökohdilla, eli teoriassa sama peli pelattaisiin yhä uudelleen ja uudelleen.

Odotusarvon avulla voi siis arvioida kohteen kannattavuutta. Odotusarvo kertoo Pelaajalle, millainen tuotto on odotettavissa Pelaajan tekemien arvioiden pohjalta. Odotusarvon ollessa alle 1, on tappiota odotettavissa pitkässä juoksussa, mutta odotusarvon ollessa yli 1, on odotettavissa voittoa pitkässä juoksussa. Odotusarvo on positiivinen silloin, kun kyseessä on ylikerroin. Jos kyseessä on alikerroin tulee odotusarvo olemaan negatiivinen, eli tappiollinen tie on tulossa arvioiden pohjalta.

Odotusarvo on erittäin pätevä työkalu, kun harrastuksen haluaa viedä pidemmälle. Voitollisessa vedonlyönnissä odotusarvolla saadaan arvioitua vedonlyöntikertoimien kannattavuutta, ja näin ollen myös tuotto-odotetta pystytään hieman ennakoimaan. Voitollisessa vedonlyönnissä haetaan tuottoa pitkässä juoksussa, ja odotusarvo-laskennan avulla tämä on huomattavasti helpompaa, ja jopa riskit alenevat. Tulee kuitenkin muistaa, että sarjasta tulee olla hyvin perillä, jotta pystyt tekemään päteviä todennäköisyysarvioita, jolloin myös raja-arvot ja odotusarvo ovat paljon luotettavampia.

Voimaluvut

Voimaluvut ovat vedonlyönnin työkalu, joka auttaa todennäköisyysarvioissa läpi kauden. Voimalukujen avulla pystyy laskemaan rajakertoimia, mutta tässäkin tulee muistaa, että arviot eivät koskaan ole täysin tarkkoja. Ennen tulevaa kautta Pelaajat tulisi haalia kaikki informaatio joukkueista, mitä vain saatavilla on, jotta voimalukutaulukosta saataisiin mahdollisimmat tarkka, ja se ottaisi huomioon mahdollisimman monta erilaista tekijää.

Esimerkkinä otetaan jääkiekosta vaikkapa NHL, johon dataa löytyy tajuton määrä internetistä, mutta sen hyödyntäminen onkin taitolaji. Voimalukuja miettiessä tulisi jääkiekon osalta pitää mielessään ainakin seuraavat asiat:

Maalivahtipeli

Puolustus

Hyökkäys

Joukkueen kemia (kyky pelata yhteen)

Taktiikka

Ylivoimapelaaminen

Alivoimapelaaminen

Jokaiselle joukkueelle laaditaan oma voimaluku. Voimalukuskaalaksi voidaan asettaa asteikoksi vaikkapa 1-10. Eli jokaiseen kategoriaan arvioidaan, miten tämä kyseinen asia, kuten hyökkäyspelaaminen tulee onnistumaan. Tähän asetetaan ensimmäinen voimaluku asteikolla 1-10 sen mukaan, miten hyvin arvioit hyökkäyspelaamisen toimivan. 1 on huono ja 10 on Erittäin hyvä.

Kinkkisin näistä on varmasti ylivoima- ja alivoimapelaamisen arvioiminen, sillä et tiedä suurten kokoonpanomuutosten pohjalta, miten ylivoima tai alivoima toimii kyseisellä joukkueella. Kannattaa siis ottaa voimalukutaulukkoon mukaan esimerkiksi harjoitusottelut, joista saa hieman vihiä siitä, miten nämä kyseiset osa-alueet todellisuudessa toimivat.

Kun olet asettanut luvut jokaiseen kategoriaan asteikolla 1-10, niin saat perusvoimaluvun tästä laskemalla kaikki yhteen. Tällöin voimaluku voisi esimerkiksi olla 53.

Kotivoima- ja vierasvoimaluvut

Perusvoimalukujen asettamisen jälkeen joukkueille johdetaan koti- ja vierasvoimaluvut vielä erikseen. Nämä helpottavat arvioimaan todennäköisyyksiä otteluissa oli kyseessä sitten vieras- tai kotiottelu.

Esimerkki

Joukkueen 1 perusvoimaluku on 53, vieraissa se on 47 ja kotona puolestaan 58. Joukkueen 2 perusvoimaluku on puolestaan 51, vieraissa 45 ja kotona 56.

Ottelun todennäköisyydet voidaan laskea näiden voimalukujen avulla käyttämällä joukkueen 1 kotivoimalukua, ja puolestaan joukkueen 2 vierasvoimalukua. Nämä koti- ja vierasvoimaluvut lasketaan aluksi yhteen, ja saamme tulokseksi 103. (58+45)

Tästä kokonaisuudesta (103) voidaan ottaa tasapelille vaikkapa 19 yksikköä sadasta, eli koti- ja vierasjoukkueen voitolle jää jaettavaksi 81 yksikköä.

Joukkueelle 1 annetaan tästä 56,31%, sillä yhteenlaskettujen voimalukujen osuus on tämän verran. (58/103=0,5631). Joukkue kaksi saa puolestaan loput, eli 43,69%.

Tässä ottelussa perusprosentit olisivat siis 47% kotijoukkueen voitolle, 19% tasapelille, ja 34% vierasjoukkueen voitolle.

Miten koti- ja vierasvoimaluvut asetetaan?

Koti- ja vierasvoimaluvut voidaan johtaa edellisen kauden runkosarjan pisteiden perusteella. Eli haetaan edellisen kauden runkosarjataulukosta kotiotteluista saadut pisteet, vierasotteluista saadut pisteet ja kokonaispisteet.

Edellisen kauden perusteella asetetut, ja johdetut koti- ja vierasvoimaluvut ovat avaintekijänä sitten todennäköisyys- ja kerroinlaskennassa. Näiden avulla voimme laskea niin sanotut todelliset todennäköisyydet ottelun eri lopputuloksille seuraavasti:

Vierasvoiton todennäköisyys lasketaan samaan tapaan.

Käytämme edellisen kauden sarjataulukkoa laskennassa hyödyksi sen vuoksi, että saisimme rajattua virhemarginaalia entistäkin pienemmäksi. Tämän johdosta voimaluvut ovat entistäkin tarkempia teoriassa.

Esimerkki

Joukkueen 1 kotivoimaluku on 58 ja joukkueen 2 vierasvoimaluku on 45. Tasapelin todennäköisyys ottelussa on 19%.

Vierasvoiton todennäköisyyden saakin laskettua helposti vähennyslaskulla. 100-19-46 = 35%

Lopulliset prosentit 1X2-kohteille ovat siis 46% – 19 % – 35%

Näistä todennäköisyyksistä pääsemme laskemaan rajakertoimet eri kohteille, joita noudattamalla saamme maksimoitua vedonlyönnin voitollisuuden. Komissiona on laskennassa käytetty viittä prosenttiyksikköä.

2,07 – 5,00 – 2,72

Virhearvioita sattuu aina ja poikkeuksetta. Pelaajan kannattaa pitää mielessä, että voimaluvuissa käytetyt arviot ovat todellakin arvioita, joten 100% tarkkoja ne eivät ole. Jos kauden aikana voimalukutaulukkosi menee päin metsää, niin ota siitä oppia seuraavalle kaudelle. Virhearviot tulee kuitenkin havaita ajoissa, sillä mikäli runkosarjaa on pelattu jo 50 ottelua, ja kärkeen rankkaamasi joukkueet rypevät mudassa, kun taas sarjajumboiksi povaamasi joukkueet ovat vaikka top-6:n joukossa, niin on jo liian myöhäistä.

Haali kaikki mahdollinen tieto joukkueista kesätauon aikana, jotta saat mahdollisimman paljon erilaista dataa voimalukuihin mukaan. Tämä parantaa voimalukutaulukon tarkkuutta ja pienentää samalla virhemarginaalia. Seuraa sarjataulukkoa aktiivisesti, jotta pystyt ajoissa reagoimaan voimalukutaulukossasi oleviin virheisiin, ettei käy ohraisesti. Ota myös muut olosuhdetekijät vedoissasi huomioon, sillä olosuhteet vaihtelevat pitkin kautta ja poissaolojakin on vähän väliä.

PELIKASSA VEDONLYÖNNISSÄ

Pelikassalla tarkoitetaan varoja, jotka on tarkoitettu nimenomaan pelaamiseen. Pelikassaan varatut rahat on hyvä pitää erillään esimerkiksi jossain nettilompakossa, jotta pysyt paremmin mukana siitä, että paljonko sinulla on todellisuudessa pelivaraa jäljellä. Pelikassa on lähestulkoon aina aloittavalla vedonlyöjällä hyvinkin pieni, mutta tässä ongelmassa kannattaa hyödyntää talletusbonuksia, joita uudet pelaajat saavat lähes jokaiselta peliyhtiöltä.

Osa vedonlyöntiä harrastavista kohtaa jossain vaiheessa taivaltaan kysymyksen ”Miten saan pelikassan tasaisesti kasvamaan?”. Tähän vaaditaan kuitenkin itsekuria, asennetta ja eritoten kärsivällisyyttä pelatessa, sillä liian hätäiset ratkaisut voivat todella saada pelikassan voimaan pahoin. Vetojen määrään, panostukseen ja omien ”leipälajien” kautta pääsee jo pitkälle, mutta verkostoituminen on tällä alalla ehdottoman tuottoisaa monessa tapauksessa.

Määrä ei korvaa laatua

Jokainen vedonlyöjä tavoittelee totta kai voittoa, ja näin myös pelikassan kasvua. Vedonlyöjät kohtaavat kuitenkin ongelman: mistä voi löytää enemmän tuottavia vetoja? Vetojen määrä ei kuitenkaan korvaa laatua missään määrin. Liian ahne laji- tai sarjavalikoima voi tosiaan koitua kohtaloksi, jos ei aika riitä kaiken informaation keräämiseen ja perusteellisen analyysin tekemiseen.

Aika on kortilla varsinkin silloin, kun vedonlyöjä käy normaalisti myös töissä. Näin ollen analyysien tekeminen ja kohteiden tutkiminen tapahtuu vapaa-ajalla, eikä uusien sarjojen saati lajien lisääminen omaan vedonlyöntiin yksinkertaisesti ole mahdollista. Kannattaakin siis valita nämä omat leipälajinsa tarkasti, ja pyrkiä myös nostattamaan omaa tietotaitoaan lajien ja sarjojen ympäriltä mahdollisimman korkealle tasolle, jotta näissä olisi mahdollista tehdä mahdollisimman hyvää tulosta.

Verkostoituminen on loistava apukeino

Verkostoitumisella tarkoitamme siis muiden vedonlyöjien kanssa käytävää keskustelua, ja heidän vetojen seuraamista eri kanavilla. Yksin ei todellakaan ole kannattavaa yrittää hallita kaikkia lajeja tai edes yhden lajin kaikkia sarjoja, vaan kannattaa ottaa apukäsiä tähänkin touhuun mukaan. Muiden vihjeet kannattaa totta kai käydä läpi ennen vedon asettamista, mutta suurin työ on kuitenkin tehty jo puolestasi.

Kontaktiverkoston luominen on todellakin kannattavaa muiden lajien ammattilaisten kanssa. Jos sinulla on tietoa jalkapallosta, niin vaihda tietoja esimerkiksi jääkiekko- ja koripallovihjaajien kanssa. Kannattaa myös keskustella muidenkin oman lajin edustajien kanssa, sillä saat todella paljon laajemman käsityksen lisäksi myös erilaisia näkökulmia otteluihin. Tietojen vaihdon avulla kaikki voittavat, ja pelikassa kasvaa paljon nopeammin sekä tehokkaammin, sillä mitä enemmän saat tuottavia vetoja lyötyä, sitä suurempi on myös pelikassan kierto ja palautus.

Kontaktiverkosto antaa sinulle avaimet myös uralla etenemiseen sekä myös apuja erilaisissa ongelmatilanteissa. Keskustelu muiden alan ammattilaisten kanssa auttaa sinua kehittämään omaa tekemistäsi, ja samalla myös tekemään pelikassan kasvusta paljon tehokkaampaa. Laadukkaat todennäköisyysarviot sekä otteluennakot ovat ehdottomasti rahan arvoisia, joten voit myös löytää omasta kontaktiverkostasi bisneskumppaneita uusien ystävien lisäksi.

Panostus kuntoon

Monen aloittelevan vedonlyöjän ongelmaksi kehkeytyy liian suuret panokset. Tappioputken iskiessä pelikassa lähenee uhkaavasti nollaa, jolloin tulee myös psykologiset tekijät kuvioihin mukaan. Panostus tulee pitää maltillisena myös tappioputken kohdatessa, sillä muuten oma panostuksesi tulee koitumaan kohtaloksesi. Panostukseen on käytettävissä loistavia apuvälineitä kuten yksikköpanostus, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että lyöt tietyn prosenttimäärän omasta pelikassastasi tiettyyn kohteeseen. Yksikköpanostus on varsinkin ammattilaisten suosima apuväline, sillä siten pelaaja saa riskit minimoitua, koska teoriassa pelikassa ei voi koskaan nollaantua.

Omien panosten suhteen kannattaa todella olla varovainen, ettei lähde liian kunnianhimoisesti hakemaan liian isolla panoksella suurta voittoa. Hyvän itsekurin ja pitkäjänteisyyden tuloksena panokset pysyvät maltillisina, ja näin ollen riskitkin pysyvät pienempinä. Maltillisella panostuksella pelikassan saa järjestelmällisesti kasvamaan eikä mahdolliset tappiot aiheuta liian suurta vahinkoa pelitilin saldolle.

Live-vedonlyönnissä riskit kasvavat

Live-vedonlyönti koituu usein kohtaloksi ilman tarpeellisia apuvälineitä. Vetojen määrä on huomattavasti suurempi, ja näin ollen myös kassan kierto kiihtyy radikaalisti. Livessä kohteita pelataan huomattavasti enemmän, mikä tarkoittaa myös sitä, että rahaa on kohteissa kiinni enemmän. Mikäli et ole oikeasti mukana lajin saloissa, niin älä missään nimessä hassaa rahojasi live-vetoihin.

Live-vedonlyönnissä on niin paljon erilaisia muuttujia, jotka pitäisi ottaa huomioon. Otetaan tähän esimerkkinä tennis, jossa on muutenkin todella paljon erilaisia vaikuttavia tekijöitä. Tenniksen live-vedonlyönnissä ottelun kulkuun vaikuttavat olennaisesti sää, pienet loukkaantumiset, pelin kulku sekä momentum-vaihdokset. Mikäli et pysty havainnoimaan näitä kaikkia, niin suurella todennäköisyydellä jäät tappiolle pitkässä juoksussa, sillä peli on todella nopeatempoista, ja näin ollen myös arvioinnin tekemiseen jää huomattavasti vähemmän aikaa.

Live-vedonlyöntiin kannattaa sotkeutua vasta, kun osaat rakentaa siihen jonkinlaisen työkalun tai ostat tällaisen joltain muulta, sillä muuten tiedossa on melkoisia lommoja pelikassassa häviävien vetojen seurauksena. Live-vedonlyönnissä tulee olla lajista ja kaikista vaikuttavista tekijöistä erittäin hyvin perillä, sillä muuten tulos tulee olemaan negatiivista, koska et kykene lukemaan peliä niin hyvin, mitä olisi tarpeellista.

Kirjanpito auttaa kehityksen seurannassa

Pelikassan seurannassa todella suurena apuvälineenä toimii kirjanpito. Kirjanpitoa täyttämällä pystyt pysymään paremmin kärryillä esimerkiksi siitä, mitkä lajit ovat sinulle tuottoisimpia, millaiset vedot tuottavat tappiota, mikä sarja on sinulle se ehdoton ykkönen ja miten kassa kehittyy milläkin osa-alueella. Kirjanpito-ohjelmia on erilaisia, mutta yksi helpoimmista on ehdottomasti Excel. Mikäli Excel-taulukon laatiminen tuottaa ongelmia, niin näitä kirjanpito-ohjelmia löytyy lukematon määrä internetin ihmeellisestä maailmasta.

Pelkistetty kirjanpito toimii erinomaisesti vedonlyöntiurasi alkutaipaleella. Tällaisessa kirjanpidossa voidaan tuoda ilmi esimerkiksi laji, sarja, ottelu, veto, kerroin, peliyhtiö ja panos. Kirjanpitoon merkataan nämä tiedot, ja kirjanpito-ohjelma erittelee panosten määrän, voitot, tuoton ja palautus prosentin vaikkapa sarjojen perusteella. Näin pääset erinomaisesti kärryille siitä, miten kunkin sarjan ja lajin vedot todellisuudessa osuvat, ja voit suodattaa tappiollisia sarjoja pois valikoimasta tai miettiä, mitä voisit tehdä toisin, jotta tulos saataisiin positiiviseksi.

 

Pelaa vastuullisesti | Peluuri.fi | Betssson Group lisenssi MGA/CRP/108/2004 – säännöt ja ehdot voimassa