MITÄ TARKOITTAA YLIKERROIN?

Termi ylikerroin liittyy oleellisesti voittavaan vedonlyöntiin. Se on käytännössä tuottavan vedonlyönnin kulmakivi, eli kyseessä on positiivista odotusarvoa kuvaava termi. Lyhenne +EV eli Expected Value on ehkä tuttu joillekin lukijoista pokerin maailmasta. Kyse on käytännössä samasta asiasta.

Termi odotusarvo kuvaa kirjaimellisesti sitä, millainen tuotto kyseisestä sijoituksesta on odotettavissa. Positiivinen odotusarvo tarkoittaa, että pitkässä juoksussa tämä veto tai panostus pokerissa tuottaa pelaajalle voittoa. Sen vastakohta on negatiivinen odotusarvo, eli tappiollinen sijoitus.

Jos kyse on vedonlyönnistä, positiivisen odotusarvon pelikohteesta käytetään nimitystä ylikerroin. Englannissa puhutaan usein termillä value bet, josta käytetään myös suomen kielessä versiota ”valuebetsi”. Negatiivisen odotusarvon pelikohde on puolestaan alikerroin.

Katso tällä hetkellä tarjolla olevat ylikertoimiset pelikohteet

YLIKERROIN LASKUKAAVA

Miten pelaaja sitten tunnistaa ylikertoimet? Pelilistoilla on nykyisin auki joka viikko tuhansia kohteita. On aivan selvää, että ylikertoimisia kohteita on vain rajallinen määrä. Muussa tapauksessa jokainen vedonvälittäjä olisi konkurssissa. Ilmaisetvedot tarjoaa seuraajilleen parhaat pitkävetovihjeet, joissa herkutellaan ylikertoimilla, joten pelivihjeet kannattaa ottaa seurantaan.

Ylikertoimen löytämiseksi on pystyttävä laskemaan pelikohteelle edellä mainittu odotusarvo. Tämän laskun jälkeen tiedät, onko kyseessä positiivinen vai negatiivinen odotusarvo. Eli ylikerroin vai alikerroin. Laskukaava odotusarvon löytämiseksi on hyvin yksinkertainen:

Odotusarvo = Pelikohteen todennäköisyys * kerroin

Todennäköisyys on oltava desimaalilukuna, eli 50% on esimerkiksi yhtä kuin 0,50.

Helpoin esimerkki odotusarvon laskemiseksi on kolikonheitto. Yksinkertaistetaan sen verran, että kolikko ei voi jäädä pystyyn. Tuloksena on siis aina joko kruuna tai klaava. Jos Unibet tarjoaisi vedonlyöntiä kolikonheitosta, kertoimet olisivat todennäköisesti: kruuna 1,96 ja klaava 1,96.

Kruunan/klaavan Odotusarvo = 0,50 * 1,96 = 0,98

Jos kohteen odotusarvo on alle 1, kyseessä on -EV eli negatiivinen tuotto-odotus eli alikerroin. Jos odotusarvo on tasan 1, kyseessä on silloin +-0 kohde, eli saat rahasi takaisin pitkässä juoksussa. Jos odotusarvo on yli 1, kyseessä on +EV eli positiivinen odotusarvo eli ylikerroin.

kolikonheitto

Kuten yllä olevasta esimerkistä nähdään, vedonlyönti kruunasta tai klaavasta kertoimella 1,96 on pitkässä juoksussa tappiollista. Jos löisit 100 vetoa euron panoksella, sinulle palautuisi keskimäärin 98 euroa. Tappiota tulisi keskimäärin pari euroa 100 vedon aikana.

Palautuva rahamäärä = Odotusarvo * panos

Entä sitten, jos kyse on vaikkapa tennis-ottelusta. Arvioit toisen pelaajan olevan aavistuksen vahvempi ja voittavan ottelun 55% todennäköisyydellä (vastustajalle jää 45%). Jos Unibet antaa kyseiselle pelaajalle kertoimen 2,00 niin kyseessä on ylikerroin.

Odotusarvo = 0,55 * 2,00 = 1,10

Jos löisit kyseisen pelaajan voittoa 100 euron panoksella, sinulle palautuisi keskimäärin takaisin 1,10 * 100 = 110 euroa. Voittoa kertyisi keskimäärin 10 euroa per lyöty veto.

Vedonlyönnissä on vain arvioita

Kuten yllä olevat esimerkit kertovat, kaava ylikertoimen löytämiseksi on erittäin helppo. Ongelmana on kuitenkin käytännössä todennäköisyysarvion tekeminen.

Kasinopeleissä on mahdollista arvioida todennäköisyyksiä aivan eri tavalla. Esimerkiksi Blackjackissa voit laskea tarkan todennäköisyyden positiollesi jakajaa vastaan tietyillä korteilla. Ruletissa ja sloteissa jokaisen pelivaihtoehdon todennäköisyys on aina tiedossa.

Vedonlyönnissä tilanne on täysin erilainen, sillä absoluuttisia todennäköisyyksiä ei ole olemassa. On ainoastaan arvioita. Tilanne on täsmälleen sama myös rahoitusmarkkinoilla. Kukaan ei voi määrittää tietylle osakkeelle absoluuttisen tarkkaa hintaa jollain ajanhetkellä. On vain erilaisia näkemyksiä ja laskelmia.

Tässä ongelmassa piilee kuitenkin vedonlyöjän mahdollisuus. Taitava vedonlyöjä voi arvioida pelin paremmin kuin vedonlyöntimarkkina. Tämän taistelun lopputulos selviää vasta pidemmän ajan kuluessa, kun vedonlyöjä tutkii oman pelitilinsä saldoa. Jos hän on voitolla, pelikohteet ovat olleet riittävän usein ylikertoimisia.

BOOKKERIBONUSARVOSTELUMENE
1100%/100€ARVOSTELUMENE
2100%/100€ARVOSTELUMENE
3100%/50€ARVOSTELUMENE

VOITOLLINEN VEDONLYÖNTI = YLIKERTOIMET + OIKEA PANOSTAMINEN

Ylikertoimia on mahdollista myös pelata tietämättään. Jotkut kokeneet vedonlyöjät osaavat arvioida pelikohteen pelattavuuden, vaikka he eivät laske tarkkoja todennäköisyyksiä. Lopputulos on kuitenkin sama.

Vedonlyönnissä jää voitolle vain siinä tapauksessa, että pelikohteet ovat ylikertoimisia. Tästä pitää huolen matematiikka, joten kyse ei ole uskon asiasta. Voit todistaa tämän itsellesi lyömällä vetoa kruunasta ja klaavasta 1,96 kertoimella.

Joitain poikkeuksia on olemassa, ja niistä yksi on seuraavassa.

Ylikertoimen lisäksi pelaajan on osattava panostaa pelikohteisiin oikein. Oletetaan, hän panostaa neljään pelikohteeseen:

 •  kohde 1: 100e (odotusarvo 0,95)
 •  kohde 2: 10e (odotusarvo 1,10)
 •  kohde 3: 10e (odotusarvo 1,10)
 •  kohde 4: 10e (odotusarvo 1,10)

Kolme neljästä pelikohteesta on yllä olevan esimerkin mukaan todella tuottavia vetoja (odotusarvo 1,10). Vain yksi niistä on negatiivinen. Tästä huolimatta pelaaja jää pitkässä juoksussa tappiolle, sillä hän häviää huonoon pelikohteeseen enemmän rahaa, mitä hän voittaa tuottavista peleistä.

Tämä ongelma on myös monilla ammattipelaajilla. He panostavat liikaa pelikohteisiin, jotka osoittautuvat jälkeen päin huonoiksi. Vedon lyöntihetkellä kyse on aina vain arviosta, ja etukäteen vedon tuottavuudesta voidaan tehdä vain laskelmia. Totuus paljastuu pidemmän ajan kuluessa, kun tilastollista otantaa alkaa olla riittävästi. Parin kymmenen tai parin sadankaan pelikohteen perusteella ei voi tehdä vielä liikaa johtopäätöksiä.

Kehittyneempien vedonlyöjien suosiossa on niin sanottu Kellyn kaava, joka optimoi panostamisen kohteen osumistodennäköisyyden ja odotusarvon pohjalta. Karkeasti sanottuna: mitä todennäköisempi ja tuottavampi kohde, sen isompi panos. Kellyn kaavan käytössä on myös paljon riskejä, sillä se tuhoaa helposti pelaajan kassan, jos arviot eivät ole todella tarkkoja.

Aloittelijalle on tästä johtuen hyvä nyrkkisääntö: pelaa vain tasapanoksilla.

YHTEENVETONA

Voittavan vedonlyönnin tarkoituksena on löytää vedonvälittäjän listoilta ylikertoimisia pelikohteita. Tämän jälkeen ne lyödään sisään sopivalla panostuksella. Taitavalla vedonlyöjällä on mahdollisuus biitata eli voittaa vedonvälittäjä nykyisin myös maailman suurimmissa lajeissa. Helppoa se ei ole, kuten suurin osa vedonlyöjistä hyvin tietää.

Vedonlyönnin hienous on kuitenkin siinä, että ylikertoimia on mahdollista löytää omaa tietotaitoa hyödyntäen. Ruletissa todennäköisyydet ovat joka pyöräytyksellä tiedossa, eikä pelaaja voi kääntää talon etua itselleen yksittäisessä pyöräytyksessä.

Ylikertoimien löytämiseen on monta eri tietä. Jotkut menestyvät pelkästään tilastopohjaisella mallinnustyökalulla. Tämän täydellinen vastakohta on syvä lajintuntemus, jossa vedonlyöjällä on esim. taustaa kyseisestä urheilulajista. Toiset ovat puolestaan erinomaisia livepelaajia ja reagoivat pelitilanteisiin muita nopeammin.

Ylikertoimien löytäminen on aikaa ja vaivaa vaativa prosessi. Se on kuitenkin mahdollista jokaiselle vedonlyöjälle. Yksi hyvä tapa on seura ilmaisetvedot.comin pelivihjeitä!

1.

Bonus 300% / 60€

Eksklusiivinen talletusbonus vain ilmaisetvedot.com sivuston asiakkaille. Talleta 20€ pelaa 80€

Minimitalletus 10€

Talletusbonus tulee kierrättää 4 kertaa vedonlyönnissä vähintään kertoimella 1,80.

Esimerkki: Jos talletat 20 euroa ja lunastat 300 % bonuksen, saat 60 euroa bonusvaroja, jolloin sinulla on 80 euroa pelirahaa. Sinun tulee kierrättää 60 euroa yhteensä 4 kertaa, eli yhteensä kierrätysvaatimus on 240 euroa.

 

2.

Bonus 150% / 150€

Erikoistarjous Ilmaisetvedot.com asiakkaille. Ainutlaatuinen 150%/150€ tarjous, Talleta 100€ pelaa 250€ kassalla.

 • Kierrätysvaatimus 3x(Talletus+Bonus) Minimikerroin 1,50
 • Minimitalletus 10€
 • Tarjous voimassa rajoitetun ajan

3.

Talleta 50€ - saat 100€ + 10€ ilmaisveto

LeoVegas on erinomainen, sillä se tarjoaa parikin erilaista bonusta uudelle pelaajalle. Kannattaa käydä hakemassa helpot pois!

Lunasta tarjoukset:

 • Talletus tuplataan 50€ asti
 • Kierrätysvaatimus vain 5x (minimikerroin 1,80)
 • Kun olet lyönyt 10 eurolla, saat 10€ ilmaisvedon

4.

Bonus 60€/300%


Arvostelu tulossa
7.

Tuplaa talletuksesi 150€ asti

Tarjouksen kuvaus accordionissa.

8.

Betser bonus nyt 100% / 100€

Lunasta 10€ ilmainen peliraha vedonlyöntiin ilman kierrätystä. Saat rahan, kun lyöt ensin 20€ arvoisen vedon.

 • 10€ ilmaisraha ilman kierrätystä
 • Balls & Brains pisteytysohjelma
 • Selkeä mobiilikäyttö

9.

Parhaat kertoimet


Arvostelu tulossa
10.

Bonus 100% / 100€


Arvostelu tulossa
13.

Tuplaa talletuksesi 100€ asti

Unibetin livestream-lähetykset ovat huippuluokkaa ja vedonlyöntipuoli toimii kuten pitää.

Lunasta tarjoukset:

 • Ensimmäinen talletus tuplataan 100€ asti + ensimmäinen 10€ mobiiliveto riskitön
 • Kierrätysvaatimus 4x vähintään kertoimella 1,4

14.

Bonus 120€/100% + 5€ ilman talletusta

15.

Tuplaa talletuksesi 100€ asti


Arvostelu tulossa

Guts on monen suosikki eikä suotta – arvosana on loistava. Nappaa nyt uuden pelaajan bonus pois kuljeksimasta.

Lunasta tarjous:

 • Talletus tuplataan 100€ asti (käytä koodia SPORT)
 • Kierrätys 6x vedonlyöntikohteissa tai livevedossa, vähintään kertoimella 1,8