Vakioveikkaus on ollut suomalaisten suosikki jo 1940-luvulta lähtien. Kyseessä on pelii, joka kiinnostaa niin amatöörejä kuin ammattilaisiakin. Vakiosta on tullut suomalaisille olennainen osa lauantai-illan futiskierrosta. Käydään seuraavaksi läpi seitsemän eri ohjetta, joiden avulla voit parantaa pelimenestystäsi. Lisää vakioveikkaus teoriaa ja vihjeitä löydät täältä!

1: Vakio on todella vaikea pelimuoto

Vakio on pelimuotona todella vaikea. Tämä asia on syytä ymmärtää ennen yhdenkään kupongin täyttämistä. Kun tehdään pieniä parin kympin järjestelmiä, kupongin osumistodennäköisyydet 13 oikein -tulokselle pyörivät karkeasti 1/100 – 1/10000 välisessä maastossa. Kyseessä on tietyllä tapaa kuin futislotto, jossa 13 oikein -tulosta voi joutua odottamaan vuosikausia.

Esimerkki: oletetaan, että saisit jokaisen kohteen peittoon siten, että se osuu 2/3 eli 66% todennäköisyydellä. 13 oikein tulos osuisi silti keskimäärin 1/250 yrittämästä. Laittamalla lapun sisään vuoden jokaisena lauantaina, saat keskimäärin kaikki oikein kerran viidessä vuodessa.

Todellisuudessa pienet 10-50e järjestelmät ovat huomattavasti harvemmin osuvia, sillä varmoiksi joutuu usein ottamaan useita vain 30-50% osuvia kohteita.

Ymmärrä nämä realiteetit ja panosta viikoittain vain sellainen summa, jonka voit huoletta hävitä todella kauan aikaa.

2: Peliprosentit eivät ole todennäköisyyksiä

Yksi pahimmista päähänpinttymistä liittyy Vakiossa peliprosentteihin. Monien amatöörien mielestä ne ovat otteluiden todennäköisyyksiä, ja jotkut sivustot antavat jopa vihjeen: jos et tiedä mitä pelata, valitse eniten pelattu merkki. Tämä on todella huono ohje.

Nykyisin peliprosentit ovat varsin lähellä vedonlyöntimarkkinan todennäköisyyksiä lauantaivakiossa viikon loppupuolella, jolloin pelivaihtoa on enemmän. Kun mennään pienimpiin Vakioihin, etenkin futiksen viikkovakiohin, peliprosentit ovat joskus järkyttävällä tavalla pielessä.

Esimerkiksi 25%-27%-48% pelatun kohteen todennäköisyysarvio voi olla 40%-29%-31%, jolloin todennäköisin merkki on vähiten pelattu.

3: Peliprosentit ovat avain tuottoihin

Vakion palautusprosentti on edelleen hyvin matala, eli keskimäärin pelaaja häviää joka kierros ja pitkässä juoksussa ison siivun panoksestaan. Ainoa tapa biitata peli systemaattisesti on panostaa väärin pelattuihin kohteisiin.

Esimerkki: kohteen peliprosentit ovat 75%-15%-10% ja arviosi on 50%-25%-25%. Jos laitat kohteeseen X2, saat osuman joko 15% tai 10% pelattuun merkkiin kerran kahdesta. Rivin arvo nousee vähän pelatuista kohteista, jotka toteutuvat todellisuudessa paljon useammin kuin peliprosentit antavat ymmärtää.

Kun saat joskus osuman (13, 12, 11 tai 10 oikein), rivillä on oltava jotain arvoa. Ei ole mitään iloa saada 13 oikein ja voittaa 100 euroa, jos saat kupongin kiinni kerran viidessä vuodessa.

4: Hyödynnä muiden todennäköisyyksiä

Ohje numero kolme on selkeä, mutta moni ei osaa laskea itse todennäköisyyksiä. Miten siis yli- ja alipelatut merkit voi löytää? Ratkaisu: Tutustu ilmaisetvedt.comin vakiovihjeisiin. Julkaisemme aina todennäköisyysarviot kohteiden perään, joita voit hyödyntää rivin laadinnassa.

Toinen tapa on katsoa vedonvälittäjien arviot esimerkiksi sivustoilta kuten oddsportal.com tai betbrain.com. Kaikkien vedonlyöntikertoimien keskiarvo ko. otteluun on varsin hyvä konsensus todennäköisyyksistä.

5: Pelaa haravan sijasta kimpassa

Kuten ykköskohdassa selitimme, Vakio on todella haastava pelimuoto. Pienpelaajalla ei ole vara tehdä satojen eurojen järjestelmää, jolla saisi aikaan osuvamman kupongin. Hyödynnä siis kimppalappuja! Näitä löytyy nykyisin Veikkauksen nettisivuilta, joissa uusia kimppoja voi luoda kuka tahansa.

Kimppalapun avulla voit ostaa esim. 240 euron lapusta 1/10 osuuden sen sijaan, että tekisit itse 24 euron rivin. Todennäköisyys saada jotain voittoja takaisin kasvaa.

Harava on käytännössä silmänlumetta. Saat esim. esim. 90% järjestelmää halvemman rivin, mutta käytännössä voittotodennäköisyys tippuu vastaavaa tahtia. Haravan avulla saat jännittää riviä pidempään, mutta todennäköisyys voittaa jotain ei kasva.

6: Älä hukkaa rahaa jättiseurojen ohipeleihin

Pienen budjetin pelaajan on tehtävä kompromisseja rivin osumisen kanssa. Joskus parhaiten maksavat merkit ovat X ja 2 suursuosikin kotipeleissä. Näitä on mahdollista hakea koneellisesti ja kimppalapuilla, mutta 20 euron pelaajan ei kannata haaskata niihin vaihtomerkkejä.

Jos haet suursuosikkien kompurointeja, rahasi loppuvat kesken kupongin edetessä ja sen osumistodennäköisyys tippuu liikaa. Säästä vaihtomerkit tasaväkisiin kohteisiin, jolloin saat esim. todennäköisyyksiltään 35-30-35 olevaan otteluun 2 tai 3 merkkiä.

Hae harvoin osuvia ja hyvin maksavia kohteita jos käytössäsi on iso pelikassa tai kimppa. Muuten tee kompromisseja sen suhteen, että saat riittävän todennäköisesti osuvan rivin aikaan.

7: Mieti huolella ristien käyttöä.

Pienpelaajan kannattaa käyttää risti kohteisiin, joissa pelaat ohi ylipelatun suosikin. Esim. 75-15-10 pelattu kohde on arviosi mukaan 50-25-25, joten ainoa järkevä valinta on X2.

Tasaisten otteluiden todennäköisyydet ovat jalkapallossa luokkaa 36-28-36 tai 35-30-35. Valitsemalla 1_2 saat aina osuvimman vaihtoehdon.

Risti toimii silloin, kun ottelussa on alle 50 prosentin vierassuosikki. Esimerkiksi tapaus, jossa sarjan jumbosijoilla oleva joukkue kohtaa ylemmän keskikastin joukkueen, todennäköisyydet voisivat olla 30-30-40.

Tällaisissa otteluissa tasapeli kelpaa usein molemmille joukkueille, eikä sitä riskeerata ottelun lopussa. Mitä suurempi suosikki ottelussa on, sen hanakammin se hakee voittomaalia.

Mieti ristien käyttöä huolella, jotta saat mahdollisimman suuren todennäköisyyskentän peittoon niiden avulla.

 

Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!