Norjalainen shakinpelaaja Magnus Carlsen tienasi 2020 enemmän palkintorahoja kuin yksikään muu urheilija menneenä vuonna. Keskimäärin shakkimestari nettosi 50 tuhatta taalaa per kuukausi. Carlsen on myös vahvasti mukana kryptovaluuttamarkkinoissa, joten vyölle on tullut varmasti reippaasti myös Binance kokemuksia. Tämän lisäksi norjalainen on tullut tunnetuksi intohimoisena Valioliigan fantasymanageri-pelin pelaajana. Yhteistä kaikille 30-vuotiaan ”harrastuksille” on analyyttinen ajattelu, joka vaatii myös valtavasti matemaattista osaamista.
Sven Magnus Öen Carlsen on shakin suurmestari ja hallitseva lajin maailmanmestari sekä rankingin ykkönen. Shakin Mozartiksi kutsutulla Carlsenilla on myös vahva yhteys Suomeen. Rakkaus shakkiin syntyi nimittäin Suomessa, johon norjalaisperhe oli muuttanut isän työn vuoksi.
Carlsenin tähti nousi todella nopeasti, sillä hänestä tuli suurmestari vasta 13-vuotiaana. Tuolloin hän oli shakkihistorian toiseksi nuorimpana kyseisen arvonimen saavuttanut pelaaja. Vuonna 2007 ”Mozart” voitti Bielin shakkifestivaalien pääryhmän, joka oli nuorukaisen ensimmäinen korkean tason turnausvoitto. Samana vuonna Venäjän Hanti-Mansiskissa järjestetyissä MM-kisoissa Carlsen eteni aina semifinaaleihin asti, mutta vielä ei ollut hänen aikansa nousta korkeimmalle pallille.
Ura nosteessa
Norjalaisen ura oli tosiaan vahvassa nousussa ja osansa maineesta varmasti halusi napata myös lajilegenda Garri Kasparov, joka tunnisti norjalaisen talentin aikaisessa vaiheessa. Oppositiovaikuttaja Kasparovista tuli Carlsenin henkilökohtainen valmentaja vuonna 2009. 19-vuotias norjalainen voitti samana vuonna pikashakin maailmanmestaruuden ja nousi tammikuussa 2010 myös maailmanlistan kärkipaikalle, kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana. Samana vuonna yhteistyö Kasparovin kanssa kuitenkin päättyi.
Shakissa ylläpidetään vahvuuslukujärjestelmää, niin kutsuttuja ELO-pisteitä. Tammikuussa 2013 Carlsen saaavutti vahvuusluvun 2861, jolla hän ohitti siihen astisen, Kasparovin pitämän, maailmanennätyksen. Samana vuonna Carlsen voitti shakin maailmanmestaruusottelussa hallitsevan mestarin, intialaisen Viswanathan Anandin 6,5 – 3,5. Näin ollen vasta 22-vuotiaana norjalainen oli kaikkein aikojen nuorin kiistaton shakin maailmanmestari. Seuraava vuonna hän puolusti titteliään menestyksekkäästi Anandia vastaan ja vuonna 2016 kaatui tiukassa ottelussa haastaja Sergei Karjankin tiebreakin jälkeen.
Monipuolinen pelityyli
Carlsenin pelityyli oli nuorempana hyvin aggressiivinen ja peloton, mutta norjalainen havaitsi hyvin nopeasti, että maailman eliittiä vastaan taktiikan on oltava konservatiivisempi. Avaukset tuottivat pitkään Carlsenille haasteita, mutta tätä nykyä norjalainen varioi aloitustaan, jolloin norjalaisen pelaamista on paljon vaikeampi ennakoida. Samaan aikaan data-analyysin tekeminen on tällä tavoin paljon vaikeampaa. ”Mozart” on parhaimmillaan otteluiden keskellä, kun shakki on aidoimmillaan ja puhtaimmillaan.
Kanssapelaajat ovat kertoneet, että norjalainen ei käytä aikaansa otteluihin valmistautumiseen läheskään yhtä intensiivisesti kuin vastustajansa. Carlsenin omien sanojen mukaan hän ei lukkiudu mihinkään yksittäiseen pelityyliin, vaan muokkaa sitä tilanteen mukaan. Mitkään asemat eivät ole hänelle ongelmallisia, sillä Carlsen kykenee vaihtamaan strategiaa lennosta ja muuttamaan luonnollisella tavalla lähestymiskulmaansa.
Maailmanlaajuinen tunnettuus
Carlsen on antanut kasvonsa erilaisiin shakkia tunnetummaksi tekeviin kampanjoihin. Hän oli esimerkiksi yhdessä amerikkalaisen näyttelijättären, Liv Tylerin, kanssa hollantilaisen vaatemerkin G-Star Raw’n mainoskasvona. Carlsenille tarjottiin myös roolia tulevaisuuden shakkimestarina Start Trek Into Darkness -elokuvaan, mutta työlupaongelmien vuoksi hanke ei koskaan toteutunut.
Miljoontatuloihin käsiksi päässyt Carlsen on shakkimaailman ainoa pelaaja, jolla on myös oma managerinsa. Vuonna 2013 tunnettu trendilehti Cosmopolitan valitsi norjalaisen vuoden seksikkäimmäksi mieheksi. Carlsen on esiintynyt myös televisiosarja Simpsoneissa. Norjalainen on tehnyt aluevaltauksensa myös vedonlyöntimaailmassa, kun vuonna 2020 hän suostui kaksivuotisella sopimuksella in kansainväliseksi lähettilääksi.
Rahakasta bisnestä
Vuonna 2013 Carlsen perusti yhtiön ”Play Magnus” yhdessä Espen Agdesteinin ja Anders Brandtin kanssa. Yhtiön ensimmäine tuote oli Applen laitteisiin tehty applikaatio, joka oli niin ikään nimetty Play Magnukseksi. Vähemmän yllättäen kyseessä on peli, jossa käyttäjä pelaa Magnusta vastaan. Applikaatioon on koodattu shakkimoottori, joka pohjautuu tuhansiin Carlsenin todellisuudessa pelaamiin otteluihin aina viisivuotiaasta lähtien. Carlsenin tavoitteena oli tutustuttaa yhä enemmän ihmisiä shakin maailmaan ja madaltaa pelaamisen kynnystä.
Play Magnusia seurasi muutama muukin shakkiin liittyvä applikaatio, jotka ovat olleet taloudellisia menestyksiä, mutta myös suosittuja. Marraskuussa 2020 Play Magnus AS listautui Oslon pörssiin. Listautuminen tuotti 300 miljoonan Norjan kruunun tulot yhtiölle. Carlsen perheineen omistaa tämän hetken tiedon mukaan hieman alle kymmenen prosenttia yhtiön osakkeista.
Suuri jalkapallon fani
Sosaalidemokraatiksi itsensä lokeroinut Carlsen noudattaa pääasiassa vegaanista ruokavaliota. Terveiden elämäntapojen puolesta puhuva norjalainen on todella intohimoinen jalkapallon ystävä, kuten artikkelin alkupuolelta lienee olikin jo pääteltävissä. Carlsenin suosikkijoukkue on Real Madrid, jonka kotiottelussa vuonna 2013 Real Valladolidia vastaan hän pääsi myös antamaan avauspotkun shakin maailmanmestaruutensa myötä. Carlsen ottaa myös fantasymanageroinnin tosissaan. Joulukuussa vuonna 2019 norjalainen oli Valioliigan virallisen fantasypelin kärkipaikalla jättäen taaksensa seitsemisen miljoonaa kanssapelaajaa – toki koko kilpailua hän ei kauden päätteeksi kuitenkaan voittanut.
Marraskuussa 2020 Carlsen ilmoitti yhteisöpalvelu Twitterissä yhteistyöstään skandinaavisen kaupankäyntialustan, Skillingin, kanssa. Tälla alustalla kauppaa käydään myös kryptovaluutoilla. Carlsen on puhunut julkisuudessa paljon muun muassa Bitcoinista sekä kryptovaluuttoihin sijoittamisen eduista.
Magnus Carlsenin tulevaisuus näyttää hyvältä. Shakin suhteen kaikki on jo saavutettu, joten motivoituminen voi lajin parissa olla haastavaa. Kenties norjalainen odottaa seuraava shakin superlahjakkuutta, jotta pääsisi haastamaan itsensä uudella tavalla. Sen sijaan bisnespuoli näyttäisi olevan tällä hetkellä se, joka ajaa Carlsenia enemmän eteenpäin. Carlsen takoo yhtiöineen rahaa, markkina-arvo on korkealla, eikä näytä siltä, että laskusuhdanne iskisi. Jos norjalainen vain haluaa, hän on ainakin shakinpelaajien kiusana lajin huipulla vielä vuosikymmeniä.
Kuva: Flickr / Frans Peeters, Heidi Walley on Unsplash