Toto-Peleissä juoksun kulun ennustaminen/arviointi on ensiarvoisen tärkeää. Raviratojen profiililla on suuri rooli silloin kun, juoksun kulkua pyritään arvioimaan etukäteen. Toisella radalla lähtölinja on eri paikassa kuin toisessa. Toisella radalla on jopa selvästi pidempi maalisuora kuin toisella. On pyöreitä ratoja joissa, ulkoradoilla oleville hevosille tulee paljon lisämetrejä.

Radoilla, joissa on pitkät suorat, on huomattavasti helpompi ajaa takajoukoista eteenpäin, kuin pyöreämmillä radoilla. Nopeilla radoilla useimmiten pärjää normaalikelillä nopeat hevoset ja hiukan hitaammilla radoilla voimahevosten voima ja kestävyys pääsevät oikeuksiinsa. Voit lukea meidän kaikki ravivihjeet täältä!

Ilmaisetvedot.com kahlasi Suomen pääratojen rataesittelyt läpi ja kokosi pähkinänkuoreen tietoa ratojen profiilista. Hevosilla ja kuskeilla on myös selkeä kotietu, kuten monissa muissakin urheilulajeissa. Nippelitietona muutamille radoille tulee muutama kuski/ratavalmentaja, jotka kotikenttäedun turvin, tilastollisestikin , napsivat voittoja ja sijoja enemmän kuin “vieraskentillä”.

Helsinki, Vermo

Maamme ehdoton päärata on Helsingin Vermo. Vermossa juostaan usein lauantaisin isoja 75-tason raveja, sekä joka keskiviikko legendaarinen Vermon Toto-65 Tai Toto-64. Vermosta sanotaan että keulat on puoli voittoa, sisärata vetää ja että takaa on paha tulla. Ja tämä kaikki on kyllä totta.

Vermon rataprofiili ei oikein suosi takahevosia. Jos viimeisen kurvin kiertää kolmatta rataa, se tekee matkassa noin 20m keulahevoseen nähden. Tämän jälkeen loppusuora on lyhyehkö, rataesittelyn mukaan 175m. Vermon rata on kyllä leveä ja kallistukset kunnossa, joten johtavan takanakin on hyvä paikka koska, radan profiilista johtuen keulahevosella yritetään usein ajaa viimeisessä kurvissa ulkoratoja kiertelevien hevosten alta pois. Kyllähän “Ylikylän hevosella” voittaa takaakin sekä silloin, jos alkukiihdytys venyy mahdottoman pitkäksi.

Vermossa kannattaakin pelata etupään hevosia, mikäli ei ole suurta riskiä ylivauhdille lähdön alussa. Kuskeista mainittakoon huippukuskit Mika Forss ja Ari Moilanen, jotka saavatkin usein Helsingissä naruihinsa Suomen parhaita menijöitä.

vermon ravirata päärakennus

Tampere, Teivo

Tampereen Teivossa on eittämättä yksi maamme parhaista radoista. Napakka rata kestää vesisadetta paremmin kuin monet muut radat. Leveähkö rata, hyvät kallistukset ja pitkä loppusuora tarjoavat kirimahdollisuuden myös takarivin hevosille. Huomiona, että Teivossa Toto-Peleissä tulee huomattavan usein joko pohjarivi tai sitten yllätystä yllätyksen perään ja sitten jaetaan isoa rahaa.

Tuntuu että Teivossa ei ole välimallia. Kuskeista Teivossa pärjäävät, Vermon tapaan, Moilanen ja Forss. Lisäksi varsinkin kylmäverilähdöissä monesti todellinen potin tekijä on Teivon ratavalmentaja Hannu Kamppuri. Hänen hevosten ei tarvitse matkustaa kuin tallista radalle, joten kotietu on ilmeinen.

Jyväskylä, Killeri

Jyväskylän Killeri on mahtava rata! Ensimmäisenä Suomessa, Killerillä aukeaa maalisuoralla niin kutsuttu “open stretch”, eli nollarata ykkösradan sisäpuolelle. Nollarata on käytössä pelkästään viimeisellä kierroksella loppukirissä. Pussitusvaaraa sisäradalla ei näin ollen ole. Nollarata tekee etenkin autolähdöissä lähtöpaikoista 1 ja 9 erinomaiset paikat lähteä matkaan. Pitkähkön loppusuoran ansiosta Killerillä kerkiää takapareistakin, sekä toisinaan, ”open stretchin” ansiosta, jopa kolmannesta parista sisältä. Kuljettajista Tommi Kylliäinen saa erikoismaininnan Jyväskylässä.

Oulu, Äimärautio

Oulun rata on pyöreä ja nopea. Erityisesti Oulussa keulapaikka on valttia koska, maalisuora on lyhyt. Kun takaa kierretään ulkoratoja ja suora alkaa, on keulahevonen jo hyvin lähellä maalia. Napakalla kesäradalla saatetaan keulasta lopettaa 10.0 tai jopa 09.0. Tällöin tarvisi takaa tulla 07.0-07.5, jotta taistelisi voitosta. ”Ylikylän hevoset” toki tulee takaakin, sekä hitaammissa lopetuksissa on joskus takaakin voitettu.

Radan nopeudesta kertoo jotain se, kun Next Direction tykitteli Oulun rataennätyksen, tempaisemalla auton takaa täyden matkan läpi kilometriaikaan 11,4. Kuljettajista erikoismaininnan saa Oulun mies Mauri Jaara. Kun vaikkapa viikkoravien tuloksia seuraa Oulusta, löytyy Jaaran nimi erittäin usein voittajalistoilta.

äimärautio ravirata

Kuopio, Sorsasalo

Kuopion ravirata sijaitsee Sorsasalo saaressa, melko kaukana keskustasta. Rataan pätee melko samat sanat kuin Ouluun. Rata ei ole muodoltaan aivan yhtä pyöreä kuin Oulussa, mutta viimeinen kurvi ja lyhyt loppusuora suosivat etupäässä juoksevia hevosia, takaa on paha tulla. Yleisesti Kuopion rataa pidetään nopeana, mutta rataennätyksen eivät silti ole samaa luokkaa, kuin vaikkapa Mikkelissä.

Mikkeli

Mikkelin rata on todella nopea. Rata on aika pyöreä muodoltaan. Varsinkin kuivalla kesäradalla keulasta tehdään varsin kovia lopetuksia ja takaa on todella paha tulla ohi. Mikkelissä on muuten moni hevonen tehnyt oman ennätyksensä ja ompa siellä muuan Varenne paiskannut maailmanennätyksenkin 9,3 vuonna 2002 St. Michel-ajossa.

Kaustinen

Kaustisen loppusuora on pitkä kuin nälkävuosi. Kaustisen loppusuoralla johtohevonen saattaa vaihtua useaan kertaan ja takahevosetkin saavat reilun mahdollisuuden, jos vain peli vetää. Rata ei ole hirveän nopea, eli usein pitkällä maalisuoralla voimat pääsevät oikeuksiinsa. Toki pätkänopeatkin hevoset saavat nauttia vielä maalisuorallakin vetävistä selistä, kun pätkän voi jättää pitkän suoran loppupäähän.

Kajaani

Kajaanissa on virallisesti Suomen pisin loppusuora. Rata ei ole kovin nopea, koska kurvit ovat melko jyrkät. Myös takasuora on pitkä, joka mahdollistaa matkalla eteenpäin ajamisen. Kuten Kaustisella, myös Kajaanissa takahevosetkin saavat aina hyvän mahdollisuuden taistella voitosta.

Kouvola

Kouvolan radalla on erittäin jyrkät kurvit. Kun Kouvolassa on ravit, voi oikeastaan kaikki laukaherkät hevoset jättää lapuilta pois. Varsinkin kylmäverilähdöissä saattaa laukata jopa puolet lähdön hevosista. Lyhyt loppusuora sataa keulahevosen laariin, mutta Kouvolassa 1-rata on erittäin huono lähteä, kun lähtölinja on siten että, ensimmäinen kurvi tulee todella pian vastaan ja todella jyrkkänä. 2.Ratakin on vielä siinä ja siinä, mutta keskeltä rataa, radoilta 4-6 pääsee oikaisemaan sopivasti jyrkkään mutkaan ja ajamaan hiukan kovempaa, kun sisäradoilta joudutaan laukan pelossa hiukan pitelemään hevosta kiinni. Vertailun vuoksi, juuri missään muualla rata 6 ei ole kovin hyvä lähtöpaikka.

Lappeenranta, Lappee

Myös Lappeenrannan rata on melko pyöreä ja lähtölinjasta ei ole kovin pitkä matka ensimmäiseen kurviin. Sisäradalta harvoin pidetään Lappeessa keulaa lähtökiihdytyksessä, koska hyvin harvalla hevosella voi ladata täydet ensimmäiseen kurviin laukkaamatta. Vaikka rata onkin pyöreähkö, maalitolppa sijaitsee kuitenkin aivan maalisuoran lopussa, joten Lappeessa ehtii vielä ainakin keskijoukoista kirimään voittomatsiin.

Turku, Metsämäki

Turun rata on hiukan mitäänsanomaton. Periaatteessa kaikki on kunnossa. Hyvät kallistukset, ei jyrkkiä kurveja, maalisuorakin ihan perus, noin 200m. Pelimielessä hyvin haastava. Voittaja voi tulla ihan mistä tahansa, keulasta tai pitkällä kirillä aivan hänniltäkin. Ratavalmentaja Harri Koivunen ja poikansa Olli Koivunen pärjäävät usein kotikentällään myös vain vähän pelatuilla hevosilla.

Pori

Porissa on hiukan Turkua pidempi loppusuora. Takapareistakin ehtii usein voittotaisteluun, mikäli vauhdinjako yhtään suosii. Erään valmentajan mukaan Porin rata ei aina ole erityisen hyvässä kunnossa ja on esimerkiksi sateen jälkeen usein tavallista pidempään pehmeähkö. Pehmeällä radalla joudutaan usein lisäämään kenkiä, jotta hevonen saisi paremman pidon. Monella hevosella suoritustaso heikkenee merkittävästi, jos joudutaan laittamaan kengät jalkoihin. Myös Porissa Koivuset pärjäävät usein, lyhyt kuljetusmatka Turusta, ym..

Seinäjoki

Seinäjoen radalla on suunnilleen samanlainen loppusuora kuin Turussa, noin 200m. Viimeinen kurvi on leveä ja loivahko, joten takahevosilla isketään usein kiriin jo aikaisin. Viimeinen kurvi ja “riittävä” loppusuora suosii pitkän kirin hevosia.

Rovaniemi, Mäntyvaara

Rovaniemen rata muistuttaa jonkun verran Turkua. Periaatteessa kaikki ok, mutta hiukan vaikea veikkaajan kannalta. Maalisuora on kyllä riittävä takahevosillekin, mutta Rovaniemellä esimerkiksi kesä on aika paljon lyhyempi kuin, vaikkapa Helsingissä. Rata sinällään on hyvässä kunnossa lähes aina mutta, kylmyys ja mahdollinen lumikin, saattaa saada kauempaa tulevat hevoset hiukan hämilleen, varsinkin syksyllä ja keväällä. Kuljettajista Mauri Jaara pärjää Rovaniemellä, kuten Oulussakin.

Vaasa

Vaasan rata on pyöreä ja siellä tehdään monesti myös kovia aikoja. Loppusuora on todella lyhyt kuten Oulussa, joten keulapaikka on Vaasassa valttia. Takapareista ei lyhyellä kirillä kerkiä voittomatsiin.

Lahti, Jokimaa

Lahden Jokimaalla on pitkä loppusuora ja takaa kerkiää kamppailemaan voitosta, vaikka kirin jättäisi maalisuoralle. Jokimaalla kallistukset ja kaarteet ovat kunnossa, eikä siellä hevoset radasta johtuen laukkaile. Rata ei ole kovin nopea ja usein voimat jylläävät pitkällä loppusuoralla.

Forssa, Pilvenmäki

Forssassa on pitkä loppusuora, missä ehtii kirimään takajoukoistakin. Kurveissa ja kallistuksissa ei ole moitittavaa. Rata ei ole kovin nopea, mutta ei myöskään hitaammasta päästä. Forssassa voi pärjätä sekä nopealla, että vahvalla hevosella ihan tasapäin.

Tornio

Tornion rata on vähän kuin Mikkeli, mutta hiukan pidemmällä loppusuoralla, eikä ehkä aivan yhtä pyöreä. Rata on kyllä melko nopea, vaikka Breedloven mailin 12,3 rataennätys ei aivan kärkituloksia olekkaan.

Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!