IFK Mariehamn

KERROIN

6.5
0
pv
0
t
0
min
0
s

Vakio 1 palaa tällä viikolla tutulle paikalleen eli lauantai-iltapäivään. Tarjolla on hyvin erikoinen kattaus, sillä Suomen kohteissa on mukana naisten pääsarjaa. Tämän lisäksi kupongilla on Ruotsin ja Norjan otteluita.

Jokaisen kohteen perässä on sen 1-X-2 todennäköisyysarvio. Vertaa näitä lukuja Vakion peliprosentteihin, niin löydät parhaat yli- ja alipelatut merkit.

1: TPS-Inter (11-21-68)

Vakiokuponki käynnistyy Turun derbyllä, jossa on vastakkain kaksi hyvin eritasoista joukkuetta. TPS rämpii tappiosta toiseen jopa valmentajan vaihdon jälkeen – edes Jonatan Johansson ei ole saanut turkulaisiin tarvittavaa ryhtiä. Inter etenee puolestaan voittoisasti ja johtaa sarjaa viime vuoden tapaan. Joukkue pelasi viikolla Rovaniemellä ja esiintyi taas kerran erittäin vakuuttavasti. Tasoero on todella suuri Interin hyväksi juuri nyt, eikä mikään viittaa TPS:n venymiseen tässä ottelussa. Otetaan Interistä varma, sillä ”vierasjoukkue” on jäänyt Vakion pelaajilta selvästi alimerkityksi.

2: KuPS-IFK Mariehamn (58-24-18)

KuPS on pelannut odotuksiin nähden hyvän kauden ja hävinnyt vasta yhden ottelun – senkin HJK:lle. Joukkueen norjalaisvalmentaja on täyttänyt Jani Honkavaaran suuret saappaat hienosti. Nyt takana on kuitenkin raskas reissu Norjaan, jossa KuPS lanattiin täysin Molden toimesta CL-karsinnassa 5-0. IFK Mariehamn aloitti kauden vaisusti, mikä sai monet suotta epäilemään joukkueen tasoa. Nyt saarelaisilla on takana kolme voittoa putkeen (TPS 1-0, RoPS 3-2 ja Inter 2-0), joten itseluottamus on tapissaan Kuopion vierailulle. Ottelusta tulee varmasti KuPSille vaikea, ja taustalla voi olla pientä ”krapulaa” Molden reissusta. Haetaan rohkeasti yllätystä ja ohitetaan ylipelattu ykkönen.

3: RoPS-HJK (9-13-78)

RoPSin tappioputki sai jatkoa alkuviikolla Interin isäntänä. Joukkue oli täysin aseeton turkulaisten käsittelyssä häviten maalein 0-2. Takana on kuusi tappiota putkeen, ja RoPS onnistui häviämään pari viikkoa sitten myös TPS:lle kotonaan. Heikolta näyttää, kun HJK:ta vastaan puuttuu vielä kokoonpanosta Klubi-lainat. Vierasjoukkue kaatoi viikolla FC Hakan komeasti maalein 1-4. HJK on hävinnyt tällä kaudella vain Interille vieraissa ja kaatoi myös KuPSin 0-3 reissupelissä pari kierrosta sitten. Klubi on kiistatta sarjan eliittiä ja ansaitsee jättisuosikin aseman myös surkean RoPSin vieraana. Vakiokansalta on jäänyt avauskohteen tavoin suursuosikki liian pienelle pelille, joten HJK:sta saadaan todella osuva ja maistuva piikki!

4: Ilves-FC Lahti (44-27-29)

Ilveksen kausi ei ole sujunut viime vuosien malliin. Tupsukorvat ovat ailahdelleet liikaa ja hukanneet useita tarjolla olevia pisteitä. Tappioita on silti vain kolme, joista kaksi on HJK:n ja Interin vieraana. Kolmas tuli Lahdesta kaksi viikkoa sitten, jossa Ilves kiri kolmen maalin takaa lähes tasoihin ottelun lopussa. FC Lahti on odotetusti sarjan keskikastissa. Kausi alkoi heikoilla esityksillä, mutta viimeiset viisi matsia on pelattu tappioitta saldolla 3-2-0. Viikko sitten FCL murskasi helposti umpisurkean RoPSin maalein 3-0. Vaikka Lahden vire on tamperelaisia parempi, niin Ilves on silti perustasoltaan aavistuksen laadukkaampi nippu. Kotivoitolle voidaan kellottaa yli 40 prosentin lukemat, ja näin ollen se on Vakiossa hieman alipelattu. Ilves ottaa revanssin parin viikon takaisesta selkäsaunasta Lahdessa – näin ainakin toivomme. Otetaan kotivoitto siis varmaksi.

5: VPS-MP (51-26-23)

Veikkausliigasta pudonnut VPS on ollut vaikeuksissa oikeastaan koko kauden ajan. Vaasalaisten esitykset eivät ole vakuuttaneet, ja takana on selkeitä pistemenetyksiä sarjan kärkipään joukkueille. Kaikki voitot on napattu kotona vaikeuksissa olevista joukkueista. MP nousi puolestaan Kakkosesta, ja joukkue voidaan laskea positiiviseksi yllättäjäksi. Mikkeliläiset ovat pelanneet materiaaliinsa nähden hyvin ja olleet paikoin jopa epäonnisia. SJK Akatemialle lahjoitettu voitto tosin kirvelee vielä parin viikon takaa. VPS:n tasoa on haastava arvioida, mutta peliesitysten perusteella on vaikea nähdä joukkue suurena suosikkina pirteästi pelannutta MP:tä vastaan. Tällä kupongilla ovat ohipeli-ideat harvassa, joten napataan hieman ylimerkitystä Vaasan Palloseurasta ohitus. X2.

6: AC Kajaani-KTP (25-26-49)

AC Kajaanin kausi on ollut varsin tasaista puurtamista alusta lähtien – saldo 1-5-3 kertoo kaiken. Ainoa voitto tuli MuSan vieraana jo toisella kierroksella, eli täyttä pistepottia ei ole saatu pian kahteen kuukauteen. KTP:n sesonki sujuu erinomaisesti. Kotkalaisilta odotettiin jo viime kaudella paljon, ja todella vahva syksy on saanut jatkoa tänä kesänä. Joukkue on kärsinyt vain yllätystappion MP:lle kuukausi sitten, mutta muuten peliesityksissä ei ole valittamista. Takana on 2-0 voitto Vepsusta ja 0-0 tasapeli kivikovan AC Oulun kotistadionilta. KTP voittaa matsin noin kerran kahdesta, joten 48% pelattu kakkonen on hyvä lähtökohta. Otetaan rinnalle X, sillä tasapeliautomaatti Kajaani voi hyvinkin puristaa tästä pisteen. Varaa pitäisi hyvin olla, sillä kupongilla on tarjolla niin monta varmaa.

7: KPV-Gnistan (75-14-7)

KPV on ollut viime viikot mediamylläkän kohteena. Miika Juntunen tuli ja meni, joten nyt kokkolalaiset yrittävät kasata rivinsä ja pelastaa vaikeasti alkaneen kauden. Viikko sitten KPV haki 0-1 -voiton Kajaanista. Sarjanousija Gnistan tahkosi kahdeksan ensimmäistä ottelua ilman voittoa. Viikko sitten joukkue sai vihdoin täyden pistepotin kaatamalla heikon MYPA:n kotona maalein 3-2. Tämä on laiha lohtu, sillä ”Gnisu” on ollut laatujoukkueita vastaan suurissa vaikeuksissa. Ykkösen tasoerot ovat tällä kaudella suuremmat kuin kenties koskaan. Etenkin Gnistan ja SJK Akatemia ovat todella suuria altavastaajia laatujoukkueiden vieraina. KPV voittaa matsin kolme kertaa neljästä, eikä alipelattua ykköstä kannata turhaan varmistella.

8: MYPA-SJK Akatemia (53-26-21)

Sarjan jumboksi juuttunut MYPA on suurissa vaikeuksissa. Joukkueella oli viikko sitten kohtalaiset saumat pisteille Gnistanin vieraana, mutta tuloksena oli ansaittu 3-2 -tappio. Alkukaudella hyvin toiminut puolustus on alkanut vuotaa viime kierroksilla huolestuttavan paljon. SJK Akatemia tilanne ei ole juuri parempi. Saldona on tappioita toisensa perään, ja ainoa voittokin oli onnekas 1-0 rypistys MP:n isäntänä. Ykkösen taso on ollut SJK:n nuorisolle aivan liian vaativa, eikä mikään viittaa Akatemian merkittävään parannukseen myöskään jatkossa. Tasoeron arviointi on näiden kahden välillä vaikeaa, mutta MYPA.n pitäisi olla luokkaa parempi Akatemiaan verrattuna. Kotivoiton arvio on hieman yli 50 prosenttia, joten ykkönen kelpaa tässäkin kohteessa alimerkittynä varmaksi. Arvio on kuitenkin harvinaisen epävarmalla pohjalla, joten 1X2 ei ole huono idea, jos budjettia vain riittää.

9: SalPa-GrIFK (51-23-26)

SalPa on pelannut tällä kaudella tasoonsa nähden selvästi alakanttiin. Takana on sentään tärkeä 2-3 PIF:n vieraana, mutta kyseessä oli vasta kauden kolmas täysi pistepotti. SalPa on jäänyt etenkin lohkon kärkijoukkueiden jalkoihin. GrIFK on pelannut vielä pykälää heikommin. Kausi alkoi todella rumilla tappioilla, ja tämän jälkeenkin GrIFK on hävinnyt mm. Klubi-04:lle kotona maalein 2-8. Puolustuspäässä riittää siis ongelmia kummallakin joukkueella. Maaliodotus on korkealla eli tasapelin todennäköisyys on pieni. Vakiossa paras merkki on ehdottomasti kotivoitto, sillä SalPa on saanut vain 45% kannatuksen. Koska kyseessä on poikkeuksellisen runsasmaalinen ottelu, ei GrIFK:n hakeminen 28% kannatuksella ole myöskään hullumpi idea. Eli 1 tai 1_2 kukkaron koon mukaan.

10: JYPK-PK35 Vantaa (11-22-67)

Naisten pääsarjan otteluita nähdään harvoin Vakiossa, mutta nyt tarjolla on yksi kohde. Vastakkain on kaksi hyvin eritasoista joukkuetta; JYPK on sarjan hännillä vain kahdella voitolla. Toinen oli 0-1 sarjajumbo TPS:stä ja toinen todellinen shokkivoitto 2-0 HJK:sta. Huomaa, että Naisten liigassa on sekä PK-35 Helsinki että PK-35 Vantaa. Viimeiseksi mainittu on tasoltaan heikompi, mutta hyvässä iskussa. Tasoerot ovat naisten pääsarjassa valtavan suuria, eikä sarjataulukko kerro lainkaan totuutta. PK-35 Vantaa voittaa matsin noin kaksi kertaa kolmesta, mutta Vakiossa kakkonen on pelattu vain 50 prosenttia. Tarjolla on siis huikean hyvä ja alipelattu suosikkivarma!

11: Djurgården-IFK Göteborg (58-26-16)

Hallitseva mestari Djurgården ei ole ollut tällä kaudella yhtä vakuuttava joukkue kuin viime kesänä. Eläintarha on kyllä päässyt hyvään iskuun viime viikkoina, sillä seitsemän edellisen matsin saldo on komea 5-1-1. Myöskään xG-luvuissa ei ole valittamista; Djurgården on kerännyt suurimmaksi osaksi ansaittuja pisteitä. IFK Göteborg on valunut yhden hyvän kauden jälkeen takaisin alempaan kastiin. Syynä ovat lukemattomat tasapelit, mistä saldo 2-9-5 kertoo hyvin. Matkassa on ollut huonoa säkääkin, sillä todella moni näistä otteluista olisi voinut kääntyä IFK:n voitoksi. Djurgården on kiistaton kotisuosikki, mutta Vakiokansa liioittelee tasoeroa. On mielenkiintoista, miten muut suursuosikit ovat kupongilla alipelattuja, mutta Djurgården on saanut selvästi liikaa peliä. Koska ohipeli-ideoita ei montaa löydy, niin haetaan riville arvoa ohittamalla kotivoitto.

12: Sirius-Hammarby (37-26-37)

Sirius on rämpinyt pari viime kautta alemmassa keskikastissa, mutta tämä kesä on sujunut suorastaan erinomaisesti. Joukkue on välttänyt tappiot todella hyvin, mistä saldo 6-7-3 kertoo. Saldona on vain yksi tappio kahdeksasta edellisestä liigapelistä – sekin tuli sarjakärki Malmöa vastaan. Hammarby on ollut selkeä pettymys tähän asti. HIF esiintyi etenkin kauden alussa suorastaan luokattomasti, mutta kesän edetessä tahti on muuttunut. Takana on kuusi tappiotonta ottelua saldolla 3-3-0 ja todella kovat vierasvoitot Norrköpingistä ja Djurgårdenista. Kyseessä on kahden hyvävireisen joukkueen kohtaaminen, jonka lähtökohdat ovat erittäin tasaiset ja varsin runsasmaaliset. Vakiossa kohde on pelattu myös hyvin ympäripyöreästi, mutta silmään osuu peräti 32% merkitty tasapeli. 1_2 on siis erinomainen ja ~74% osuva valinta tähän kohteeseen.

13: Molde-Odd (60-23-17)

Molde tuli tutuksi keskiviikkona myös suomalaisille futisfaneille, kun joukkue kohtasi KuPSin Mestarien liigan karsinnassa. Kuopiolaiset olivat täysin aseettomia ja hävisivät 0-5. Kyseessä oli ansaittu voitto usean epäonnisen ottelun jälkeen. Molde on perustasoltaan sarjan eliittiä Bodo/Glimtin ohella, mutta pallo ei ole viime viikkoina pomppinut. Odd pelaa joukkueen tasoon nähden erinomaista kautta. Takana on peräti viisi voittoa putkeen, joita voidaan pitää myös xG:n valossa hyvinkin ansaittuina. Voittoputki on nostanut seuran vain kolmen pisteen päähän Moldesta. Sarjatilanne ei anna oikeaa kuvaa joukkueiden välisestä tasoerosta. Vaikka Moldelle laskeekin jotain rasitusta viikkopelistä, kotivoittoon päädytään silti kuusi kertaa kymmenestä. Todennäköisesti KuPS-murskaus toimi vain itseluottamuksen nostajana. Vakiossa vain 50% merkitty ykkönen on timanttinen varma.

Voit hyödyntää yllä olevia todennäköisyyksiä myös vedonlyönnin puolella. Saat rajakertoimen kaavalla 100/todennäköisyys. Esimerkiksi Molde olisi pelattava, jos saat sille yli 1,69 kertoimen (=100/59).

Pelikelpoisia kohteita ovat mm. Inter @ 1,53 (68%), IFK Mariehamn @ 6,50 (18%) ja Sirius @ 3,10 (37%).

Vakio 1

Parhaat varmat: 2:2 HJK, 10:2 PK-35 Vantaa, 13:1 Molde

Parhaat ohipelit: 2:X2 ohi KuPS, 5:X2 ohi VPS, 11:X2 ohi Djurgården

Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *