Yhä useammalla komeilee teknologiaa kellon muodossa ranteessa. Niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Markkinoilta löytyy nyt jo monia erilaisia kelloja ja uusia kehitetään jatkuvasti lisää.

Parhaimmillaan kello voi toimii henkilökohtaisena valmentajana, unenlaadun seuraajana, laitteena live streamin katsomiseen ja puhelujen vastaamiseen. Nämä tietoa keräävät ja seuraavat kellot voidaan lajitella kolmeen eri ryhmään toimintojen perusteella; aktiivisuusranneke, urheilukello ja älykello.

Jokainen näistä pitää sisällään eri tyyppisiä toimintoja, joiden mukaan käyttäjä voi valita itselleen parhaan.

Älyä ranteeseen

Yhä useammalla komeilee teknologiaa kellon muodossa ranteessa. Niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Markkinoilta löytyy nyt jo monia erilaisia kelloja ja uusia kehitetään jatkuvasti lisää.

Parhaimmillaan kello voi toimii henkilökohtaisena valmentajana, unenlaadun seuraajana, laitteena live streamin katsomiseen ja puhelujen vastaamiseen. Nämä tietoa keräävät ja seuraavat kellot voidaan lajitella kolmeen eri ryhmään toimintojen perusteella; aktiivisuusranneke, urheilukello ja älykello.

Jokainen näistä pitää sisällään eri tyyppisiä toimintoja, joiden mukaan käyttäjä voi valita itselleen parhaan.

Aktiivisuusranneke

Aktiivisuusranneketta voidaan pitää uuden sukupolven askelmittarina. Se seuraa esimerkiksi käyttäjän sykettä, otettujen askelien määrää ja unen laatua. Halvimmillaan aktiivisuusrannekkeen voi löytää vain muutamalla kympillä. Näissä yleensä akun kesto ja toiminnot ovat hieman vaatimattomampia. Ne antavat tuloksia, jotka ovat suuntaa antavia.

Esimerkiksi mitattu syke on levossa oikea, kun käsiä ei liikuteta, mutta urheillessa saatu tulos on vain suuntaa antava. Normaalisti tai vähän liikkuvalle nämä tulokset ovat aivan riittävät. Tarkempia tuloksia ja pidempää akun kestoa saadaan samassa suhteessa laitteen hinnan nousun kanssa.

Aktiivirannekkeen tehtävänä on siis mitata käyttäjän aktiivisuutta useassa eri asiassa. Se yhdistetään sovelluksen kautta omaan puhelimeen, jonka kautta käyttäjä pääsee seuraamaan kertynyttä dataa.

Ulkonäöltään tämä kello on pieni ja huomaamaton. Yleensä niissä onkin pieni näyttö, sillä se ei ole tärkein osa laitteen toimintaa. Materiaalin, ominaisuuksien ja kokonsa puolesta se sopii myös uimiseen, sillä ne ovat usein vedenkestäviä.

Aktiivisuusranneke sopii käyttäjälle, joka haluaa saada suuntaa omasta liikkumisesta. Etenkin aloittelevalle liikkujalle se sopii niin toimintojen kuin hintansa puolesta. Askelmäärän ja kalorikulutuksen kehityksen seuraaminen tuo lisää motivaatiota liikkumiseen.

Urheilukello

Nimensä mukaan urheilukellolla käyttäjä pääsee seuraamaan omia urheilusuorituksia. Se kerää tietoa harjoittelusta sekä tukee tavoitteita ja edistymistä. Se voidaan ostaa itselle halvimmillaan noin 150 euron hintaan.

Arvoltaan urheilukello on hieman kalliimpi kuin aktiivisuusranneke johtuen sen tarjoamista toiminnoista. Tarkempia ja todellisempia tuloksia saadaan sykesensorin tai -vyön ansiosta, joka tulee kellon mukana.

Urheilukelloa käyttämällä pääsee seuraamaan muun muassa harjoittelun aikaista vauhtia, sykettä, liikuttua matkaa ja treenin kestoa. Kalliimmissa versioissa mukana on myös GPS-paikannus, joka mahdollistaa aina vain tarkemman tiedon tehdystä harjoittelusta.

Kerättyä tietoa käyttäjä pääsee katsomaan puhelimen sovelluksen tai tietokoneen kautta. Niistä muodostuu graafisia tilastoja, josta käyttäjä pääsee näkemään oman kehittymisen. Itse harjoittelun lisäksi laite kerää tietoa myös palautumisesta.

Ulkonäöltään kello on yleensä suuri ja sporttinen. Se on tarkoitettu valmentajaksi, suunnannäyttäjäksi ja motivaatioksi aktiivisesti urheileville. Vähemmän urheilevalle urheilukello pitää sisällään toimintoja, joista ei ole mitään hyötyä.

Älykello

Ulkonäöltään älykellot ovat siroja ja muistuttavat hyvin paljon perinteisiä rannekelloja. Toiminnoiltaan näitä voidaan pitää kuin puhelimen jatkeena, koska niissä käytetään hyvin samanlaista teknologiaa.

Omakseen älykellon voi hankkia noin 150 euron hintaan. Merkin ja ominaisuuksien mukaan hinta tietenkin kasvaa. Näiden valmistuksesta vastaa hyvin usein yritykset, jotka tekevät myös älypuhelimia.

Niihin on mahdollista ladata erilaisia sovelluksia puhelimen tapaan. Käyttäjä voi vastata puheluihin, lukea William Hill vedonlyönti -vinkit, kerätä tietoa liikkumisesta ja selata sosiaalista mediaa eri esimerkkeinä. Toiminnot käyttäjä voi itse valita ladattavien sovellusten myötä.

Älypuhelimen tapaan tähänkin on ladattavissa useita eri sovelluksia. Se sopii täydellisesti tyylitietoiselle käyttäjälle. Sitä ei ole tarkoitettu urheiluun, vaan puhelimen lisävarusteeksi.

älykello

Mikä kelloista sopii itselle?

Aktiivisuusranneke, urheilukello ja älykello ovat kaikki hyvin erityylisiä kelloja. Käyttäjän kannattaa pohtia miltä kellon tulee näyttää, mitä toimintoja siltä haluaa ja kuinka suuri budjetti on käytettävissä. Aktiivisesti urheilevan käyttäjän luonnollinen valinta on urheilukello. Ulkonäkönsä vuoksi se ei sovi juhlallisiin tilaisuuksiin, mutta toimii toisinaan korvaamattomana motivaattorina.

Aktiivisuusranneke ja älykello ovat ne kaksi joiden välillä moni jää pohtimaan kumpi itselle sopisi parhaiten. Edullisuuden vuoksi on helppo kääntyä aktiivisuusrannekkeen puoleen, kun taas älykello houkuttelee ulkonäöllään.

Älykelloon on mahdollisuus ladata aktiivisuutta mittaavia sovelluksia. Mikäli hinta ei ole ongelmakysymys, niin älykello on silloin hyvä valinta. Siitä on mahdollista muokata omille mieltymyksille sopiva.Näin yhteen kelloon yhdistyy niin arkisen liikkumisen mittaaminen, tekstiviestien lähettämisen, erilaisten veikkausvinkkien selaamisen ja musiikin kuuntelun.

Photo by Ash Edmonds on Unsplash, Kuva fancycrave1 Pixabaystä

Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *