Kalpa ranking 5.-9.

Viime kauden sensaatiojoukkue Kalpa jatkaa osin vanhoilla opeilla, osin ei. Päävalmentajaksi nousee apuvalmentajan paikalta seuran pääomistaja Sami Kapanen, jonka rooli lienee ollut merkittävä ampiaiskiekoksikin tituleeratun pelitavan opettelussa.

Pelaajasiirtojen suurin häviäjä

Kalpa menetti niin ykkösmaalivahtinsa, kolme tärkeintä puolustajaansa, kuin käytännössä viisi kuudesta parhaasta hyökkääjästäänkin. Tämä on saldo, mikä ei yksinkertaisesti ole korvattavissa millään lailla, varsinkaan kun kyse ei ole liigan rikkaimmassa päässä operoiva seura.

Piste per peli pakin tontilta

Yksi liigan mielenkiintoisimmista löydöistä on Slovakian Extraligasta haalittu kanukki Mathew Maione, joka iski puolustajan tontilta hurjat 57 tehopistettä runkosarjan 55:een peliin mestaruuden voittaneen Banska Bystrican riveissä. Täkäläisen sarjan taso ei tietysti ole päätä huimaava, mutta Maione vaikuttaa pelaajalta, joka sopii Kapasen alaisuuteen ja eritoten ylivoimapelin viivapelotteeksi. Puolustuksen johtohahmon roolin ottanee kuitenkin vahva yleispelaaja Juuso Riikola, jolta lienee ihan reaalistista odottaa 30 tehopisteen kautta. Maalilla ensimmäistä kertaa liigatasolla ykkösvahtina aloittaa slovakialainen Denis Godla. Viime kaudella Godla tuurasi Kilpeläistä erinomaisesti, joten maalivahtipeliin Kalpan menestys ei kaadu, varsinkaan kun Niko Hovinen aika-ajoin tuuraa.

Hyökkäyksessä uusia vastuunkantajia

Hyökkäykseen haalittiin tulosvastuuseen Allsvenskanissa tehoillut kanadalainen Alexandre Lavoie, uutta nostetta uralleen hakeva ”power forward” Kai Kantola sekä Jypistä Kalpaan siirtynyt Pelicans-kasvatti Janne Tavi. Kalpassa jatkava Tommi Jokinen johtaa hyökkäystä esimerkillään ja viime kaudella hyvin esiintyneen, mutta varsin tehottomasti viimeistelleen unkarilaisen Balazs Sebokin odotetaan nostavan statustaan entisestään. Omista nuorista Eetu Luostarinen tulee lyömään lopullisesti läpi liigatasolla ja oman mielenkiintoisen mausteensa pelaajapakkaan tuo nuoret tulevaisuuden lupaukset Joni Ikonen, Alexandre Texier (FRA) ja viime kaudella Jokereissa KHL:n ilmapiiriä haistelemaan päässyt Frank Gymer.

Identiteetti ennallaan

Viime kauden menestystarina loi Kalpasta pitkästä aikaa valtakunnallisesti kiinnostavan seuran. Siitä seuranneen kaiken hyvän lisäksi se toisaalta luo ehkä jopa osin kohtuuttomia menestyspaineita Kuopioon. Syyskaudella ei rajusti uudistuneelta joukkueelta voida vielä odottaa tuloksellisesti kovinkaan paljon. Identiteetti kuitenkin säilyy ja joukkue pyrkii edelleen kovaan luisteluun ja vieläkin enemmän suoraviivaistamaan peliään, mikä tosin saattaa näkyä tulostaululla molemmissakin päissä kenttää. Alkuun Kalpa onkin virhealtis joukkue, mutta vuodenvaihteen jälkeen kone käy jo tehokkaammin ja tulostakin sopii odottaa. Todennäköisimmin Kalpa aloittaa kevään tosipelit lomarengas-kierrokselta. Näiden ulkopuolelle jääminen olisi suuresta pelaajavaihtuvuudesta huolimatta hopeakauden jälkeen pettymys.

Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *