Suoratoiston suosio on kasvanut valtavasti kaikkialla maailmassa, ja tilastotkin todistavat tämän. Ihmiset eivät enää katso televisioitua sisältöä vain televisiosta. Tämän päivän käyttäjät katsovat suosikkiohjelmiaan yhtä todennäköisesti mobiililaitteistaan tai etsivät uusia ohjelmia sosiaalisesta mediasta aikataulutettujen ohjelmien sijasta.
Suoratoisto on nykyisin suosittua ja tasa-arvoista, eikä se rajoitu vain Netflixiin, YouTubeen tai Amazon Primeen. Vastaavasti siitä on tullut suosittu ominaisuus monissa sovelluksissa ja sivustoilla: esimerkiksi monet vedonlyönti– ja kasinosivustot tarjoavat interaktiivisten ja reaaliaikaisten pelien lisäksi myös suoratoistosisältöä. Suoratoiston suosion ja sen tuomien mahdollisuuksien ymmärtäminen auttaa yhä useampia pk-yrityksiä kehittämään paremmin asiakkaitaan palvelevia sivustoja.
Tänään keskustelemme siis siitä, mitä sinun täytyy tietää suoratoistosta. Sen noususta suosioon ja sen yrityksille tarjoamista useista hyödyistä, tutustumme nyt näihin kaikkiin yhdessä.
Suoratoisto – mitä se on?
Aloitetaan peruskysymyksellä: mitä suoratoisto oikeastaan on?
Suoratoistotekniikan avulla voit ennen kaikkea katsoa tai jopa luoda ja jakaa videoita, kuten live TV:tä nauhoittaen ja striimaten samanaikaisesti. Mitä tarvitset? Vain internetiin kytketyn laitteen. Se voi olla älypuhelin tai tabletti – kummasta vaan pidät enemmän. Se voi myös olla alusta (sovellus tai sivusto), jolla toistat livevideota.
Tämä toiminto löytyy myös Facebookista ja Instagramista, jotka kutsuvat yrityksiä ja käyttäjiä jakamaan muokkaamatonta kuvaa reaaliajassa. Suosituimpia livestriimaussovelluksia ja sivustoja ovat TikTok, Snapchat, Twitch TV ja Netflix TV.
Siitä on tullut niin suosittua, että useimmat sisällöntuottajat, tubettajat ja bloggaajat lähettävät aktiivisesti livestriimeja houkutellakseen lisää kävijöitä.
Suoratoisto vs. normaali toisto – mikä on niiden välinen ero?
Mietit varmaan, miten livestriimaus eroaa normaalista toistosta tai tavallisesta TV:stä näkemästämme sisällöstä. Voit ajatella sitä vaikka näin – ero on tavallaan sama kuin näyttelijän, joka lausuu ulkoa opettelemaansa monologia, ja taiteilijan, joka pitää improvisoitua puhetta, välinen ero.
Ensimmäisessä tapauksessa sisältö on luotu etukäteen, sitten tallennettu ja prosessin lopussa lähetetty yleisölle. Toisessa tapauksessa yleisö vastaanottaa sisältöä samalla hetkellä kuin näyttelijä luo sitä. Tätä on livestriimaus.
Suoratoisto voi myös olla yksityistä tai julkista. Esimerkiksi videokonferenssit, kuten Zoom-puhelut, käyttävät livesuoratoistotekniikkaa. Käyttäjien turvallisuuden lisäämiseksi sisältö suojataan salasanalla. On tärkeää, ettei salasanoja jaeta ihmisille, joita ei ole kutsuttu näihin kokouksiin. Julkisessa suoratoistossa video on usean ihmisen (jopa satojen tai tuhansien!) katsottavissa.
Toinen tämän tekniikan avainominaisuus on, että se antaa osallistujien – katsojien tai puhujien – lähettää viestejä ja keskustella livenä. He voivat käyttää suoratoistopalvelun sivupalkeista löytyviä emojeita. Suosituimpia näytöille ilmestyviä ovat lahjat (esimerkiksi kolikot) ja sydämet.
Miksi suoratoisto on aina vain suositumpaa?
Seuraavaksi tarkastellaan monia yrityksiä ja sisällöntuottajia eniten kiinnostavaa kysymystä – mikä on sen suosion salaisuus?
Jotta saisit hiukan etumatkaa tässä suhteessa, olemme luetelleet alla sen suosion avaintekijöitä. Katsotaan niitä yksi kerrallaan.
1. Ihmisten välinen yksilöllinen vuorovaikutus
Tärkein suosion syy on sen tarjoama yksilöiden välinen vuorovaikutus. Ihmiset haluavat keskustella suoraan toisen henkilön kanssa – etenkin, jos tämä henkilö on julkisuudesta tunnettu tai jossain määrin kuuluisa.
Ja tämä on eräs suoratoiston tarjoamista suurimmista eduista. Se antaa sinulle mahdollisuuden olla yhteydessä ja keskustella suoraan yleisösi kanssa. Voit vastata heidän kysymyksiinsä ja saada kommentteja. Näin he tuntevat olevansa osa yhteisöäsi, mikä on oman henkilökohtaisen tai yrityksesi brändin kannalta erinomainen asia.
2. Yrityksen markkinointi ja mainonta
Suoratoiston avulla voit myös markkinoida ja mainostaa täysin uusia tuotteita ja tarjota uusia palveluita, kertoa uutisia suurilta yrityksiltä, pitää verkkokursseja jne. Livestriimauksen avulla yritykset voivat olla yhteydessä miljoonien ihmisten kanssa kaikkialla maailmassa.
Voit myös järjestää livetietokilpailuja, äänestyksiä tai interaktiivisia kilpailuistuntoja.
3. Virtuaalitapahtumat ovat nousussa!
Perinteiset fyysiset tapahtumat ovat myös yleensä rajallisia mitä tulee tilaan tai sijaintiin tai osallistuviin ihmisiin. Ihmiset eivät myöskään ehkä voi osallistua fyysisesti henkilökohtaisesta tai työhön liittyvästä syystä tai kustannusten vuoksi. Suoratoiston ansiosta kuka tahansa voi osallistua etänä, ja ne, jotka eivät voi osallistua, voivat silti tutustua tapahtuman sisältöön.
4. Tekee brändistä lähestyttävämmän
Eräs avaintekijä on, että livestriimaus ei enää ole uusi teknologia markkinoijille. Tämän päivän markkinointigurut käyttävät tätä tekniikkaa jo melko usein muuttaakseen tapaa, jolla brändit luovat yhteyksiä kohdeyleisöönsä.
Livevideostrategia saavuttaa yleisön välittömästi ja aidosti, mitä muut sosiaalisen median formaatit eivät tee. Ja tästä markkinoijat ovat kiinnostuneita, ja siksi he sijoittavat suoratoistoon.
Muista ainakin
Digitaalisesta markkinoinnista on tullut orgaaninen olento. Se kehittyy jatkuvasti ja joka päivä syntyy uusia trendejä. Vaikuttaa siltä, että se on tullut jäädäkseen. Tuohan se mukanaan monia etuja.
Kuva Souvik Banerjee Pixabaystä