KERROIN

?
0
pv
0
t
0
min
0
s

Ruotsin Superliiga niin ikään polvistui koronapandemian edessä ja runkosarjan ylivoimaisesti nimiinsä vienyt Falun kruunattiin ”tynkäkauden” mestariksi. Länsinaapurimme pääsarjasalibandy polkaistaan käyntiin lauantaina 3.10 joten on aika ennakoida tulevan kauden voimasuhteet.

1. Storvreta (80)

Kestosuosikki Storvreta nappasi menneellä kaudella maailman parhaimman seurajoukkueen (Champions Cup) tittelin nimiinsä, mutta kotimaassa meno oli tahmeaa. Toinen sija runkosarjassa oli vähintä mitä edelliskausien mestarilta voitiin odottaa. Ero Faluniin oli kuitenkin historiallisen suuri ja kolmanneksi sijoittunut Pixbokin metsästi ainoastaan yhden voiton Vretaa vähemmän. Talousvaikeuksien takia otsikoissa ollut suurseura värväsi siirtomarkkinoilla rahaa säästämättä superlupaus Filip Erikssonin naapuriseura Siriuksesta sekä vahvan kauden sarjanousija Warbergissa pelanneen Anton Birgerssonin. Samalla ydinrunko pysyi täysin kasassa joten siirtomarkkinoilla joukkue onnistui täsmällisen hyvin. Revanssinnälkäinen Storvreta löylytti kauden alla Falunia kahdessa harjoitusottelussa yhteismaalein 18-2, joten myrskyvaroitus on annettu.

2. Falun (77)

Runkosarjan päätteeksi metariksi viime kaudella julistettu Falun oli sarjassa täysin omaa luokkaansa. Se hävisi koko kauden aikana varsinaisella peliajalla ainoastaan kertaalleen eikä tappiosarake näyttänyt 31 ottelun jälkeen kuin kolmea. Joukkueen silly-season oli todella rauhallinen ainoastaan kokeneiden Johan Larssonin sekä Thomas Holmgrenin ripustaessa sisäpelikengät naulaan. Tulijapuolella Patrik Burman (Sirius) on hyvä peruspakki, joten suurta muutosta voimalukuihin ei tarvitse tehdä. Pistekuningas Alexander Galante-Carlström, Rasmus Enström sekä maailmanparhaaksi pelaajaksi tituleerattu Emil Johansson muodostavat edelleen todella kovan keihään kärjen. Nuoret superlupaukset Emil Ruud, Malte Lundmark sekä Viktor Wettegren ovat jälleen vuoden kokeneempia mutta kyllä Falun tasoitusta materiaalin leveydessä antaa ykkössuosikki Storvretalle.

3. Mullsjö (66)

Mullsjö oli yksi ideajoukkueitamme viime kaudella mutta nyt MAIS todennäköisesti lasketaan muidenkin toimesta mitalikamppailuun. Mullsjö oli siirtomarkkinoiden suurin voittaja: Simon Karlsson sekä Anton Hedin hankittiin paikallisvastustaja Jönköpingistä. Rightin-voimahyökkääjä Jesper Sankell on yksi sarjan vaarallisimpia hyökkääjiä ja Robin Westergren on täysosuma takalinjoille. Lähtijöissä Tim Braillard on ainoa selkeä menetys. Mais saa kasaan todella vahvat kolme viisikkoa ja pallollisesti joukkue on jo pitkään ollut sarjain parhaimpia. Jann Zaugg heilutti maaliverkkoja viime kaudella 43 kertaa ja taistelee jälleen maalipörssin kärkisijoista. Mullsjö nappaa kotiedun runkosarjasta eikä olisi järin suuri yllätys mikäli joukkue nähtäisiin kauden päätteeksi Globenissa.

4. Pixbo (65)

Pixbo Wallenstam löi menneellä kaudella täysin puskista ja sai asiantuntijat näyttämäät surkuhupaisilta pelleiltä. Jopa pudotuspelien ulkopuolelle arviotu joukkue shokeerasi lajiväkeä sijoittumalla runkosarjassa kolmanneksi. Pelillisesti ”ketut” eivät olleet aivan näin hyviä muttei niin huonojakaan mitä osa odotti. Charlie Sköld on ainoa mainitsemisen arvoinen nimi lähtijöiden joukossa, joten kaikki halutut palikat saatiin pidettyä mukana. Felix Lanver on mielenkiintoinen hankinta ja parhaimmillaan yli 20 maalin mies. Ykköstykit Marek Benes sekä Martin Östholm ovat rikkoinaisen kauden jälkeen jälleen pelikunnossa, joten tykkikauden pelanneen Gustav Fritzellin taakka kevenee huomattavasti. Lähtökohdat kauteen ovat erinomaiset eikä Wallenstamia kannata laskea ulos edes mestaruuskamppailusta.

5. Linköping (61)

Linköping sijoittui menneellä kaudella sijalle seitsemän, mutta pelillisesti joukkue oli selkeästi parempi. Alkukaudesta Libk oli sarjan epäonnisin ryhmä eikä varianssi vielä loppukaudestakaan potkaissut takaisinpäin. Viimeisen 15 pelin otannalla (~puolet kaudesta) Linköping keräsi pisteitä kolmanneksi eniten. Adam Zetterström sekä Ondrej Nemecek alisuorittivat koko viime kauden ja Robin Laakso on lähinnä nimellinen menetys tolppien välistä. Linköping oli todella aktiivinen ulkomaalaispelaajien suhteen: Nicola Bischofberger on tuttu sveitsin maajoukkuepaidasta, Deny Känzig (sveitsi) sekä Josef Rypar (tsekki) ovat pienemmän roolin maajoukkuepelaajia. Todella fyysisten Matej Jendrisakin sekä Martin Karlssonin ympärille saadaan jälleen rakennettua vahvat hyökkäysvitjat ja puolustuskalusto Oskar Hovlundin ja Olli Laineen johdolla vaikuttaa yhdeltä sarjan kovimmista. Adreas Blom on vielä nuori (-98) maalivahti joten tällä saralla pienet kysmysmerkit ovat ilmassa.

6. Kalmarsund (56)

Toissa kauden nousijajoukkueen kehityskäyrä on ollut täysin kohti taivasta ja viime kaudella Kalmarsund olisi ollut mielenkiintoisin ryhmä pudotuspeleissä. Osattiin odottaa että parhaimpana päivänä pystyy haastamaan kärkijoukkueet mutta runkosarjan nelossija oli silti pieni yllätys. Siirtomarkkinoiden suurin voitto oli superkaksikko Kim Nilssonin sekä Markus Johanssonin jatkosopimukset. 179 tehtyä maalia oli selkeästi heikoin lukema top-5 joukkueista ja secondary scoring on jälleen suurin kysymysmerkki. Kalle Bending on sarjan eliittiä tolppien välissä ja hurmoksellisen kotiyleisön edestä pisteet eivät helpolla tule irtoamaan.

7. Helsingborg (50)

Helsingborg on talousvaikeuksien jälkeen löytämässä selkeästi takaisin raiteilleen. Viime kausi ei ollut nappisuoritus mutta pudotuspelihin joukkue olisi vuoden tauon jälkeen jälleen yltänyt. Pelaajapuolen liikehdinnässä ei ole mitään mainitsemisen arvoista ja mutta sarjan paras valmentaja Niklas Pålsson vahvisti taustatiimiään todella rutinoituneella Vidar Jonssonilla. Helsingborg on sarjan vähämaalisimpia ryhmiä ja vastuu lepää suuresti Jonathan Nilssonin sekä ikikamppailija Linus Nordgrenin harteilla. Kesken viime kauden värvätty Max Wahlgren voi parhaimmillaan olla sarjan parhaita hyökkäjiä, joten teoriassa potentiaalia löytyy myös ainakin toiseen laadukkaaseen hyökkäysvitjaan. Jonathan Edling on sarjan toiseksi paras maalivahti, jonka eteen on helppo rakentaa toimiva puolustus. Pålsson saanee jälleen ulosmitattua joukkueensa maksimit mutta lähtö tulee pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella jommalle kummalle sarjan suurista.

8. Dalen (50)

Dalen palasi edelliskauden monsterisesongin jälkeen takaisin omalle paikalleen ja kuudes tila runkosarjassa vastasi hyvin pitkälti myös pelillisiä tapahtumia. Ykkössentteri Jonas Svahnin sekä puolustuksen työjuhta Lukas Harneskin siirtymiset paikallisvastus Thorengruppenin väreihin ovat isoja menetyksiä, joita ei onnistuttu paikkaamaan. Uumajassa on jo pitkään panostettu timanttiseen fysiikkaan ja Dalen on tulevallakin kaudella yksi sarjan parhaista joukkueista jalalla. Måns Pärsjö-Tegner on maan ykköstorjuja ja puolustuksessa Viktor Nystedt on sarjan parhaimmistoa. Hyvin tasainen ryhmä mutta on vaikea nähdä että konkari Keitil Kronbergin johdolla Dalen aivan kärkeä enää pystyisi haastamaan.

9. Jönköping (40)

Vuodesta toiseen alemmassa keskikastissa operoiva Jönköping oli yksi viime kauden positiivisista yllättäjistä, jälleen kerran. Lähtökohdat tulevaan kauteen ovat huomattavasti valoisammat kuin vuosi takaparin, joskin Anton Hedinin, Hannes Blomkvistin sekä Simon Karlssonin lähdöt kovia menetyksiä ovatkin. Tulijapuolella hankinnat ovat hyvin tuntemattomia joka on jo pitkään ollut Jönköpinginsin tyyli. Kapteeni Rickard Hessmerin jatko oli elinehto joukkueelle ja viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt Otto Weidman palannee omalle supertähtitasolleen. Gustav Jansson on erinomainen tukiranka tolppien välissä. JIK on liikkeellä jälleen hyvin nimettömällä ryhmällä mutta näistä asetelmista joukkue on ennenkin onnistunut yllättämään. Ero sekä ylös- että alaspäin on selkeä.

10. Thorengruppen (35)

Team Thorengruppen oli menneellä kaudella aivan omaa luokkaansa sarjatasoa alempana Allsvesnkanin pohjoislohkossa ja olisi ilman kauden keskeytymistäkin ollut hyvin lähellä nousua Superliigaan. Jonas Svahn ja Lukas Harnesk ovat todella kovia hankintoja nousijajoukkueelle. Vielä vuosi sitten materiaali olisi ollut tiukalla mutta tulevalla kaudella sarjapaikan säilyttäminen pitäisi olla täysin joukkueen omissa käsissä. Jojo-liikettä pääsarjojen välillä hinannut Thoren voi silti olla markkinan silmissä liiankin arvostettu.

11. Växjö (31)

Edelliskauden finalistin kurssi on kovassa alamäessä. Jo viime kaudella Växjö olisi jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle ja nyt pajatso tyhjeni lähes kokonaan. Menneen kauden top-6 pistemiehistä peräti neljä vaihtoi maisemaa kun Andre Andersson, Jesper Sankell, Manuel Engel sekä Simon Zetterling lähtivät samalla ovenavauksella. Kapteeni Johan Roosin mukana lähti valtava määrä kokemusta ja Magnus Jansson oli menneellä kaudella yksi joukkueen varmimmista puolustajista. Tulijapuolella ainoastaan Tommy Bolin lienee lajiväelle tuttu nimi. Puolustuksessa Niklas Ramirez-Markus Jonsson pari on yksi sarjan parhaita ja Viktor Kastengrenista povataan tulevaisuudessa maajoukkueen ykkös maalivahtia. Sarjapaikan säilyttäminen olisi erittäin tärkeää sillä jo julkaistu miljoonien yrityshanke turvaa kyllä Vipersin tulevaisuuden taloudellisesti.

12. Höllvikens (25)

Höllvikensin kannalta tärkeintä oli pistekuningas Johannes Wilhelmssonin sopimuksen jatkaminen. Sen sijaan Wilhelmssonin tutkapari Pontus Karlsson-Martell siirtyi Sveitsiin, joten pitkälti tehot tulevat lepäämään yhden miehen hartioilla. Daniel Ring (RIG Umeå) ja Mathiass Glass (Tanska) omaavat potentiaalia mutta ovat molemmat ensikertalaisia SSL-tasolla. Daniel Persson on luotettava hyökkäyspäässä mutta viime kausi oli selkeästi edellisiä heikompi. Materiaali on todella kapea ja Wilhelmssonin mahdollinen loukkaantuminen olisi kuolinisku koko joukkueelle.

13. Sirius (23)

Sirius oli siirtomarkkinoiden suurin häviäjä ja korttitalo sortui lähes kokonaan. Noin puolet viime kauden rungosta vaihtoi maisemaa. Filip Erikssonin, Jakob Drewsin ja Filip Björkin veivät mukanaan kolmasosan koko joukkueen menneen kauden maaleista. Marko Juselius, Patrik Burman sekä Erik Storgårds kuuluivat kaikki puolustuksen luottokasvoihin. Tulijapuolella maajoukkuepuolustaja Carl Kostov-Bredberg on iso kiinnitys mutta muuten näyttää todella heikolta. Billy Nilsson ja Joakim Alvinder joutuvat pelaamaan elämänsä salibandya mikäli Sirius mielii säilyttää sarjapaikkansa.

14. Fagerhult (18)

Toinen sarjanousijoista, jolle voi luvata selkeästi vaikeampaa kautta. Pelaajarunko pysyi lähes täysin kasassa ja Jesper Ekström (Mullsjö) on hyvä hankinta mutta muuten ryhmä on hyvin vaatimaton ja siltä puuttuu joukkueesta selkeä SSL-kaliiberin syömähammas. Toimii vuoden pisteautomaattina ja hakee vauhtia seuraavalla kaudella jälleen sarjaporrasta alempaa.

 

Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *