Tänä vuonna Super Bowl joukkueet ovat molemmat vahvoja, aivan kuten lukemattomat artikkelit ovat listanneet. Falconsin hyökkäys teki kahdeksanneksi eniten pisteitä 51 vuotisen Super Bowl aikakauden aikana, joskin nuorta puolustusta, jossa starttaa super bowl ennätys 4 rookieta, voidaan pitää heikkoutena. Patriots taas tarjoaa tasapuolisemman joukkueen. Hyökkäys oli vahva läpi kauden, sekä puolustus salli vähiten pisteitä vastustajalle kauden aikana, ansaiten #1 sijoitetun puolustuksen tässä kategoriassa. Nämä kuitenkin ovat hyvin yleisesti siteerattuja tilastoja, joiden sijasta voidaankin sukeltaa edistyneempien tilastojen maailmaan.

Falcons teki kauden aikana 540 pistettä – 33.8 pinnaa ottelua kohden, samalla kuitenkin päästäen 406 pistettä – 25.4 pistettä per ottelu. Patriots teki 441 pisteettä – 27.6 per ottelu. He myös päästivät siis vähiten liigassa, 250 pistettä eli 15.6 per ottelu. Näistä numeroista voidaan vetää erinäisiä johtopäätöksiä – ja maalata suotuisaa näkemystä molempien joukkueiden puolesta. Falconsin ottelut kuitenkin tällä kaudella ovat olleet kuitenkin melkoisia myrskyjä kuten pistesaldosta voi arvata. Falcons on usein hypännyt aikaiseen johtoon, jonka jälkeen pelikutsut sekä hyökkäyksessä ja puolustuksessa ovat muuttuneet varsin konservatiivisiksi – vastustajaa on puolustuksessa pakotettu pysymään pelaajien etupuolella. Näin vastustajat ovat pääseet kasaamaan jaardeja tekemän ns. garbage time pisteitä, kun pääfokus on ollut vain estää vastustajalta nopeaa comebackia peliin mukaan. Tästä nopeasta johtoon siirtymisestä kertoo myös käynnissä oleva NFL ennätys – Falcons on tehnyt maalin 9 peräkkäisessä ottelussa avausdraivillaan. Tuleeko sunnuntaina kymmenes?

Kun draiveista alettiin puhumaan, jatketaan aiheesta syvemmin. Falcons on edennyt 40.53 yaardia draivia kohden ollen liigan paras, Patriotsin löytyessä sijalta 7 edettyään 35.48 yardia draivia kohden. Puolustuksen suuntaan sen sijaan Patriotsia vastaan on edetty vain 28.82 yardia draivia kohden (8. liigassa), siinä missä Falconsia vastaan on edetty 34.51 draivia kohden (26. liigassa). Kuten näistä luvuista näkyy, jää Patriots yhteensä 6.66 yardia plussalle, Falconsin jäädessä 6.02 yardia plussalle. Joukkueet ovat tässä määrin tasan, kun mietitään eroa joukkueiden hyökkäysten ja puolustusten välillä.

Kun etenemiskyky on samaa tasoa, nousevat kysymykseksi lähtötilanteet joukkueille. Pallosta huolenpito pitää huolen siitä, että vastustaja ei pääse lyhyttä kenttää vastaan hyökkäämään, vaan mieluusti lentopotkun tai aloituspotkun takia joutuu aloittamaan syvältä omasta päästä. Falcons rähmäsi pallon 6 kertaa, ja heitti kauden aikana 7 syötönkatkoa. Patriots rähmäsi pallon 17 kertaa, mutta syötönkatkoja tuli vain 2. Kokonaisuutena molemmat joukkueet onnistuivat pitämään pallosta hyvää huolta, ja omia pallonmenetyksiään kohtaan saivat joukkueet aiheutettua vastustajalle kovalla tasolla pallonmenetyksiä, jääden kauden lopussa merkittävästi plussalle nettotilastossa +11 (Falcons) ja +12 (Patriots).

200px-super_bowl_li_logo-svg

Jos palloa ei saada maaliin, joudutaan luonnollisesti se lentopotkaisemaan vastustajalle. Tässä tilastossa Falconsin hyökkäyksen dominointi nousee hienosti esille: Hyökkäys teki pisteitä kahteen kertaan yhtä lentopotkua kohden. Kauden aikana Falcons lentopotkaisi 48 kertaa, kun taas pisteisiin päätyneitä draiveja oli 97. Patriots lentopotkaisi kaudella 72 kertaa, ja heidän hyvin toimiva hyökkäys saavutti pisteitä 78 draivilla. Tässä onkin yksi pelin merkittävistä ratkaisutekijöistä. Saako Patriotsin puolustus pakotettua Falconsin hyökkäystä lentopotkaisemaan, ja miten hyvin pallosta pidetään huolta. Matt Ryanin 9.26 yardia heittoa kohden on NFL historian paras, ja sille ei Patriotsilla ole varaa antaa lyhyttä kenttää edettäväksi.

 

Football Outsidersin ylläpitämä DVOA-ranking (Defense-Adjusted Value Over Average) suhteuttaa jokaisen ottelun yksittäisen suorituksen ja pisteyttää sen suhteutettuna liigan keskiarvoon. DVOA on myös painotettu vastustajan mukaan, jolloin sama suoritus ei ole samanarvoinen kun se tehdään SB joukkueita vastaan kuin se olisi Cleveland Brownsia vastaan. Vastaavasti esimerkiksi 10 yardin juoksu tilanteessa 3rd and 35 ei ole samanarvoinen, kuin se olisi johtaessaan uusiin yrityksiin. Suurempi prosenttiluku tarkoittaa lisää pisteitä, ja puolustuksella luonnollisesti negatiivinen luku on silloin parempi. Mutta avaako DVOA meille lisätietoja Super Bowlista?

 

New England Patriots

Patriots hyökkäys on rankattu liigan toiseksi parhaaksi tehokkuudeltaan. Heidän hyökkäyksen DVOA on 21.1% Puolustuksen DVOA Patriotsilla on -1.5%, eli hyvin lähellä keskiarvoa. Tällä Patriots sijoittuu liigassa kuudenneksitoista. Kun näihin tilastoihin lisätään vielä special teamsin DVOA (Patriotsilla 2.7%) saadaan Patriotsin kokonais DVOAksi 25.3% joka oli liigan paras. Hyökkäyksen tehokkuus siis on todellisuudessa ollut Patriotsin syömähammas, eikä paljon ennen ottelua puhuttu puolustus.

Atlanta Falcons

Atlantan hyökkäys oli liigan tehokkain, saavuttaen 25.3% lukeman, eli oli noin neljänneksen tehokkaampi kuin liigan keskiarvo. Puolustuksen lukema kuitenkin nostaa Patriotsit ohi kokonaisuudessa, sillä Falconsin puolustustienasi arvokseen 8.1% joka riitti liigan 27. tilaan. Falconsin kokonais DVOA 19.6 oli liigan kolmanneksi paras kiitos hyökkäyksen. Falconsin pelien luonne kaudelta kertookin tätä – paras puolustus on hyökkäys, ja jos taululle takoo enemmän pisteitä kun vastustaja voi lopussa tuulettaa, ja tällaisen shootoutin mahdollisuus on Super Bowlissa suuri kun kaksi hyökkäyksen raskassarjalaista kohtaa.

Valmentajista puhuttaessa fokus on ollut Bill Belichickin kyvystä viedä vastustajan ykkösase pois, ja pakottaa vastustaja voittamaan heidät muilla pelaajilla. Falconsin kohdalla tämä tarkoittaisi ihmishirviö Julio Jonesin sulkemista pelistä. Tällä kaudella Falconsin hyökkäys on ollut niin monipuolinen, ettei Julion varassa olekaan oltu kuin aikaisempina kausina. Tästä kertoo se, että kun Julio Jones on pidetty alle 100 yardin, on Falconsilla 7 voittoa ja yksi tappio. Kun Juliota on merkattu tarkemmin, niin että mies on pidetty alle 65 yardin, recordi on 5-0 ja kun Julio ei ole pelannut, on recordi 2-0. Julion poissulkeminen voi siis olla vain pieni voitto. Monipuolisen hyökkäyksen sammuttaminen voi osoittautua vaikeaksi.

Falcons ei ole nykyisten valmentajiensa alla kohdannut Patriotsia, joten dataa pitää hakea muualta. Dan Quinnin ollessa Seahawksin puolustuksen koordinaattori, salli Seahawks Belichickin patriotsille 28 pistettä. Mut entä Falconsin hyökkäys? Shanahan on kohdannut hyökkäyksen koordinaattorina Belichickin kahdesti, laittaen taululle 34 pistettä ensimmäisellä kerralla, ja toisella 27 pistettä. QB:na ei silloin ollut liigan MVP, vaan Matt Schaub ja Rex Grossman. Nämä suuret lukemat molempiin suuntiin yhdistettynä hyökkäysten DVOA lukemiin, puhuisi Overin betsaamisen puolesta.

 

Tämän kaiken datan pohjalta minä tartun betsatessani Atlantan isoimpaan kertoimeen. Molemmat joukkueet ovat tehokkaita hyökkäyksiä, ja vaikka pelin ratkaiseva sankariteko saattaakin tulla puolustuksen puolelta toiselle joukkueista, on tämä selkeä hyökkäysten kaksinkamppailu. in tarjoama 2.33 kerroin on liian houkutteleva olla tarttumatta, kun joukkueet ovat näin samankaltaisia näytöiltään.

 

-Ville Terenius

 

Muistakaa myös meidän super bowl kampanja! Hanki itsellesi suosikkisi pipo!

 

 

 

Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *