Pyeongchang 2018 maastohiihto

Talviolympialaiset vuosimallia 2018 polkaistaan käyntiin 9. helmikuuta Korean Pyeongchangissa ja urheilutulitus jatkuu aina helmikuun 25. päivään asti. Luvassa on siis kuukauden täydeltä universumin parasta talviurheilua! Tässä artikkelissa keskitymme suomalaisille läheiseen maastohiihtoon ja ennakoimme mitä tuleman pitää.

Björgenistä jälleen hiihtokuningatar?

Norjan Marit Björgen on hallinnut arvokisalatuja jo vuosikymmenen ajan ja nainen on monien papreissa se ykköstykki myös Koreaan. Neljä vuotta sitten Sotsin olympialaissa Björgen nappasi kolme kultamitalia ja viime vuoden Lahden MM-kisoissa kotiin tuomisina oli peräti neljä mestaruutta. Tänä talvena Maritin suksi ei ole kulkenut aivan toivotulla tavalla ja kenraali Seefeldin maailmancupissa jätti suuria kysymysmerkkejä hiihtotähden ylle.

Vielä viime talven MM-kisoissa naisten kärki oli kapea ja kärki kolmikon pystyi monelle matkalle nimeämään jo ennen kilpailua. Nyt tilanne on lähes täysin erilainen ja mitaliehdokkaita on todella paljon joskin tietyt nimet varmasti löytyvät kärki kuusikosta useampaan kertaan. Suurimpina suosikkeina voidaan pitää USA:n Jessica Digginsiä joka on osoittanut rautaista- ja nousujohteistakuntoa koko talven ajan. Etenkin 10km vapaalla ja skiathlonissa jenkillä on varmasti sanansa sanottavana. Ruotsalaisten odotukset kohdistuvat sprintteri Stina Nilssoniin ja normaalimatkoilla Charlotte Kallaan. Etenkin Kallan harteille on ladattu ruotsalaisittain todella paljon sillä hän on oikeastaan ainut länsinaapurin tytöistä joka tosissaan pystyy kamppailemaan mitaleista normaalimatkoilla.

Norjalla on tuttuun tapaan asettaa jokaiselle matkalle kivenkova joukkue: Björgen, Falla, Haga, Jacobsen, Weng, Östberg, Harsem, Eide, Slind porukassa riittää mitalikandinaatteja vaikka muille jakaa. Myös Norjan viestijoukkue tulee olemaan lähes mahdotonta lyödä mutta onneksi urheilussa kaikki on mahdollista. Norjan joukkueesta on vaikea nimetä suurimpia suosikkeja sillä hyvänä päivänä lähes jokainen heistä kamppailee mitalista. Björgen, Weng ja Östberg lienevät Norjan kovimmat nimet mutta näiden takaa allekirjoittanut nostaa esille kaksi nimeä: Ragnild Haga (10km V) ja Kathrine Rolsted Harsem (sprintti P) jotka kannattaa ehdottomasti painaa korvan taakse mieleen!

Naisten viestissä norja menee menojaan mutta mitaleista käydään armoton kamppailu Ruotsin, Yhdysvaltojen, Suomen ja Venäjän välillä. Myös parisprintti on ennakkoon todella tasainen joskin Norja pieni suosikki siihenkin on.

 logo

Miesten puolella tehdään olympiahistoriaa

Hiihtoa seuraavilta ihmisiltä kysyttäessä suosikkia olympialaisten hiihtokuninkaaksi ovat vastaukset melko yksipuolisia: Johannes Klaebo. Viime talvena itsensä sprintissä maailmankärkeen lyönyt Klaebo on suorastaan dominoinut maailmancuppia. Olympialaisten sprinttiin norjalainen on täysin oikeutusti jättisuosikki sillä ainoastaan sairastuminen tai haaveri kilpailussa voi viedä nuorukaiselta olympiakullan. Mikäli Klaebo nappaa kisoista kultaa tekee hän samalla historiaa ollen nuorin henkilökohtaisen matkan olympiavoittaja maastohiihdossa.

Sprintti poislukien on pakka lähes täysin auki muilla matkoilla ja mitalisuosikeista ei todellakaan ole pulaa. Me pidämme Sveitsin Dario Colognaa kisoissa lähes varmana mitalihiihtäjänä eikä voittokaan olisi yllätys. Cologna on jälleen äitynyt mahtavaan kuntoon ja vei aiemmin kaudella Tour de skin näytöstyyliin. Sveitsiläinen on tasavahva millä matkalla tahansa eikä hiihtotyylilläkään juuri ole merkitystä. Etenkin 50km kuninkuusmatkalle sveitsiläinen on jopa ennakkosuosikki yhdessä Poltoraninin kanssa.

Martin Johnsrud Sundby havittelee jälleen kerran ensimmäistä henkilökohtaista arvokisamitaliaan mutta läpihuutojuttu se ei missään tapauksessa tule taaskaan olemaan. Oikeastaan Sundby lähtee jokaiselle matkalle pienenä altavastaajana vaikka onkin mitalisuosikki aina startatessaan. Suurimmat ”kultasaumat” Sundbyllä lienevät 15km vapaa ja 50km perinteinen.

Henkilökohtainen väliaikalähtö (15km) hiihdetään tänä vuonna vapaalla hiihtotyylillä joka tuo kärkikamppailuun muunmuossa Ranskan Manifacatin ja Iso-Britannian Musgraven. Myös Norjan Krueger kuuluu ehdottomasti kärkikamppailuun juuri tällä matkalla. Ei sovi myöskään unohtaa Ruotsin Calle Halfvarssonia joka on näillä näkymin pelottavan kovassa kunnossa Koreassa.

Viime talven MM-hiihtojen kuningas oli Venäjän Sergei Ustjugov mutta itänaapurin dopingsekoilujen takia ”Ustia” ei kisoissa ollenkaan nähdä. Tämä ei venäläisiä hidasta vaan uutta ja Olympiakomitean viimeisemmän pättöksen jälkeen myös vanhaa ja kokenutta suksijaa nakataan ladulle ja tulos maailmancupissa on ollut todella kovaa. Suurin nimi lienee Klaeboa vuoden nuorempi Alexander Bolshunov joka viime vuonna depytoi aikuisten arvokisoissa. Varsinkin alkutalvesta nuori mies oli vakuuttavssa vedossa mutta Tour de Skin jälkeen Bolshunovia ei juuri kansainvälisillä laduilla olla nähty. Venäläisellä onkin siis pieni yllättäjän sauma.

Kovista arvokisahiihtäjistä puhuttaessa on tapetille nostettava myös Kanadan Alex Harvey. Mies on käytännössä aina huippuiskussa kun mitellään MM- ja olympimitaleista. Harvey ei lukeudu allekirjoittaneen papreissa suosikiksi 15km väliaikalähdössä mutta kaikilla muilla matkoilla miehellä on kaikki saumat jopa voittoon asti. Harvey omaa todella kovan loppukirin ja myös kunto-ominaisuudet kestävät pidempiäkin matkoja. Viime talvena Harvey nappasi kultaa viideltäkympiltä ja mitaleita on myös sprinteistä!

Suomalaiset haastajina matkaan

Viime talven kotikisoista Suomi nappasi maastohiihdon puolelta yhteensä viisi mitalia jota voidaan pitää kelpo suorituksena. Tänä vuonna ei luvassa ole samanlaista ”mitalisadetta” tai mikäli on, voidaan puhua jopa pienestä yllätyksestä.

 logo

Sinivalkoisten suurin toivo Koreaan on Krista Pärmäkoski joka onnistuessaan kamppailee jopa kaikkein kirkkaimmista mitaleista. Pärmäkoski on tehnyt tasaisia suorituksia läpi kauden ja uran ensimmäinen voitto maailmancupissa irtosi juuri ennen Olympialaisia, Planicassa. Epäonnekseen Krista sairastui viimeistelyleirillään eikä valmistautuminen siis ole mennyt aivan toivotulla tavalla. Viimeisten tietojen mukaan kaikki on kuitenkin kunnossa ja katse tiukasti Olympiamitalissa!

Muut suomalaiset eivät lähde kisoihin aivan yhtäsuurina mitalisuosikkeina joskin Iivo Niskanen on varmasti vahvoilla 50km perinteisellä ja Ristomatti Hakola lunastanee kelpo sijoituksen sprintissä. Sen sijaan Matti Heikkisen kunto on lähes täysi arvoitus ja on vaikea arvioida onko mies saanut kuntonsa sille tasolle että on valmis tekemään tulosta kisoissa. Naisissa Pärmäkosken takana Kerttu Niskanen kamppailee sijoituksista kuuden joukkoon. Nuori Johanna Matintalo on osoittanut kuuluvansa maajoukkueeseen mutta viimeaikoina ei hänenkään suoritukset ole olleet kovinkaan kummoisia mutta nuorelle urheilijalle ei ole syytä mitään menestymispaineita asettaa.

Mitalit tulevat olemaan siis todella tiukassa eikä esimerkiksi viime vuosina mitalisampona toiminutta naisten viestiä voida enää pitää ”varmana” mitalimatkana. Paperilla Suomella on kolme urheilijaa jotka pystyvät mitalista hiihtämään mutta realistisesti ja viimeisimpiä tuloksia katsoen rajautuu tämä lukumäärä kahteen tai jopa ainoastaan yhteen urheilijaan. Tosin kauden aikaisemmilla kilpailuilla ei tässä vaiheessa ole mitään merkitystä joten toivotaan että allekirjoittanut on väärssä ja näin ollen näemme suomalaisväriä palkintopallilla useaan otteeseen!

Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *