Monta kertaa vetoja tehdessään tulee etsittyä tunnettujen vedonlyöjien vihjeitä ja arvioita. Joidenkin vihjeet ovat maksullisia ja joidenkin vihjeitä ei saa edes rahalla, mutta netti on pullollaa erilaisia ”vihjepalveluita”. Halusimme kuitenkin selvittää, kuinka rautaiset ammattilaiset sen tekevät. Kuinka he voittavat vuodesta toiseen, onko heillä vain parempi onni, vai mistä johtuu, että jotkut pystyvät tekemään elantonsa siitä mikä monelle on vain harrastus. Olemme tehneet Valiovihje sivuston kanssa yhteistyötä ja he lupautuivat vähän nostamaan esirippua, jotta tavallinen harrastevedonlyöjä näkee, miten ammattilaiset sen tekevät.

fastbetartikkeli300x150

Minkälainen oli polkunne aloittelevasta viihdepelaajasta vedonlyönnin ammattilaiseksi?

Polku on ollut todella pitkä. Kiinnostuimme molemmat jo hyvin nuorina markettien pelikoneista ja raveista. Ylä-aste- ja lukioikään mennessä pelikoneet oli jäänyt ja tilalle tuli nettipokeri. Siinä vaiheessa myös käsitys odotusarvoista ja voitollisen pelaamisen vaatimuksista alkoi kehittyä. Samoihin aikoihin alkoi myös urheiluvedonlyönti, joka oli kuitenkin useamman vuoden ajan enemmän viihdepelaamista kuin ammattimaista grindaamista. Tietotaito karttui pikkuhiljaa vedonlyönnin lainalaisuuksia opiskellessa ja nyt leipä tulee vedonlyönnistä. Opiskelu ja itsensä kehittäminen jatkuu toki edelleen koko ajan.

Pelaatteko / Pelasitteko ainoastaan jalkapalloa ja valioliigaa?

Ollaan pelattu ja pelataan edelleen lukuisia eri lajeja ja sarjoja ympäri maailman, mutta näissä käytämme muiden laskijoiden arvioita. Itse teemme arvioita Valioliigan lisäksi vain Veikkausliigaan ja Valioliigajoukkueiden cup-peleihin. Valioliiga on kuitenkin ihan selkeä ykkössarja ja siihen keskitymme täysillä.

Kun katsotte itseänne aloittelevana veikkaajana ja nyt ammattilaisena, mitkä olivat mielestänne suurimmat virheet mitä aloitteleva pelaaja tekee?

Aloitteleva vedonlyöjä tekee luonnollisesti lukuisia virheitä, koska ei ole perillä asioista. Ehkä yleisin aloittelijan virhe on yrittää miettiä, mikä on ottelun todennäköisin lopputulos ja pelata sitä. Vedonlyönnin peruslähtökohtahan on laskea arviot eri vaihtoehdoille ja vertailla niitä bookkerien tarjoamiin kertoimiin. Usein myös kassanhallinta ja varianssin ymmärrys ovat pielessä.

Valiovihje

Mikäli haluaa siirtyä harrastelevasta vedonlyöjästä hieman ammattimaisempaan suuntaan, mitkä ovat välttämättömät työkalut sekä asiat mitä tulisi tehdä?

Riittävä pelikassa: Kassan heilahtelut tulee olemaan suuria, joten kassan on kestettävä myös alamäessä.

Tilit usealle vedonvälittäjälle: On erittäin tärkeä etsiä aina korkein tarjolla oleva kerroin laittaessaan vetoa sisään. Lähes kaikki bookkerit rajoittavat jossain vaiheessa voitollisten pelaajien panoskokoja, mutta siihen saakka kannattaa pitää bookkerivalikoima laajana. Kertoimia vertaillessa kannattaa käyttää esim. Oddsportalia tai Betbrainia. Pelitilejä kannattaa avata jopa useisiin kymmeniin paikkoihin, mutta ei kuitenkaan mihin tahansa, sillä markkinoilla on myös epärehellisiä toimijoita. Uutta tiliä avatessa on hyvä tarkastaa bookkerin luokitus esim. Sportbook Reviewsta.

Seuranta: Omista vedoista on tärkeä pitää kirjaa, jotta tietää missä mennään ja jälkeenpäin on helppo tarkastella ja analysoida vanhoja vetoja. Tähän riittää hyvin esim. Excel ja valmiita pohjia löytää Googlen avulla.

[bonustable num=5 type=’Sportsbook’ ]

Tuntuu mahdottomalta ajatukselta aloittaa 200e kassalla ja pelata kassanhallinnan mukaan maksimissaan 2-3% panostuksia ja nousta pelaamaan panoksilla millä voisi tienata hieman ekstraa. Kuinka te sen teitte?

Ei se helppoa olekaan, eikä tilannetta ainakaan helpota, jos on totuttanut itsensä ”rekkoihin”, joissa yksittäiset voitot nousevat suuremmiksi. 200e alkukassalla panoskoko ja mahdolliset lunastukset ovat kuitenkin vielä hyvin pieniä, joten riskit huonoja -/ viihdevetoja kohtaan kasvaa, koska panos on ”ainoastaan” sen 1-5 euroa. Pitää vain jaksaa muistaa, että pitkässä juoksussa panoskoko kyllä kasvaa, kunhan vaan pelivalinnat tekevät sen osuvuudellaan mahdolliseksi. Tietenkään ei ole haittaa, mikäli kassaa voi buustata silloin tällöin muutamilla kympeillä, koska panoskoot nousevat luonnollisesti suhteessa kassan kokoon. Hiljaisiin maanantai-iltoihin betsarin on hyvä muistaa, että pelaamatta jätetty huono veto on aivan yhtä arvokas, kuin online-koneen läpi lyöty hyvä veto. Markkina on kiven kova, joten tasoitusta ei kannata antaa ainoastaan sen takia, että TV-matsi on sopivasti juuri alkamassa ja siihen olisi kiva lyödä vetoa.

Itse pystyimme aloittamaan vähän suuremmilla kassoilla, mutta kyllä kassanhallinta silti tuotti alkuun ongelmia ja pää oli vain pidettävä kylmänä.

pinnacleartikkeli

Monta kertaa tulee kiusaus unohtaa kassanhallinta ja pelata tunteella, onko neuvoja miten motivoida itseään kestävään kassanhallintaan?

Tappioputkessa ja edellä mainittuina hiljaisina pelipäivinä kiusaus kasvaa erityisesti. Tätä varten on hyvä ylläpitää pari kysymystä ylempänä mainittua seurantaa. Kun hyvien kohteiden etsimiseen ja seurannan ylläpidon eteen paiskii töitä, alkaa koko projektia arvostaa eri tavalla. Ihmismieli on yleisesti sellainen, että jos johonkin asiaan on panostettu, niin sitä ei pilata ihan niin helpolla.

Kassanhallinnan taito on aivan yhtä tärkeä osa vedonlyöntiä, kuin positiivisen odotusarvon kohteiden löytäminen. Varianssi koettelee myös kaikkein parhaimpiakin vedonlyöjiä. Kaikille tulee pitkiäkin tappiojaksoja, ja mikäli kassanhallinta ei ole kunnossa, käy huonosti.

Usein huomaa, että syntyy ”hypetys” kohteita, syystä tai toisesta kaikki vihjaa tiettyä kohdetta ja ottelua pidetään varmana. Ja usein se johtaa liian suuriin panostuksiin. Miten kokenut ammattilainen suhtautuu näihin kohteisiin?

Ensinnäkin on tärkeää tietenkin muistaa, ettei vedonlyönnissä koskaan mikään kohde ole täysin varma. Tästä syystä myös maksimipanos on hyvä pitää kaikissa tapauksissa enintään kolmessa prosentissa pelikassan koosta.

Mikäli useat vihjaajat tipsaavat samaa kohdetta, tippuu pelivalinnan kerroin useasti. Tippuneisiin kertoimiin ei useinkaan ole enää viisasta panostaa, sillä vaikka valueta olisikin ollut alkuperäisellä kertoimella tarjolla, saattaa se nyt olla syöty. Toisaalta mikäli kerroin ei tipu, vaikka ”kaikki” vihjaavat samaa valintaa, tarkoittaa se sitä, että vastakkainenkin pelivalinta kerää peliä. Näissä tapauksissa jollain saattaakin olla parempaa tietoa. Yleisesti ottaen näihin ”publicbetseihin” kannattaa suhtautua varauksella. Ne voivat mutulla vaikuttaa hyviltä ja heikommat vedonlyöjän saattavat ylireagoida esim. joihinkin loukkaantumisuutisiin, jotka kuitenkin jo näkyvät kertoimissa.

artikkeli

Moni ihmettelee kuinka nämä arviot laaditaan, vai ravistellaanko ne täysin hihasta?

Kuten monissa muissa ammateissa, myös vedonlyönnissä tarvitaan usein tuhansien työtuntien opiskelu ja harjoittelu ennen kuin pitkässä juoksussa voitollisten arvioiden tekeminen on mahdollista. Ja kuten todettu, myös mentaalipuolen pitää olla vahva, jotta kestää eittämättä eteen tulevat vaikeammat ajanjaksot. Hyvät excel-, tietokanta- ja ohjelmointitaidot ovat myös erittäin hyödyllisiä.

Todennäköisyysarvioita lasketaan monilla tavoin. Tässä hieman oikoen esiteltynä yksi käyttämistämme metodeista:

Kaikki lähtee siitä, että tuntee arvioitavan sarjan läpikotaisin. Mekin seurasimme Valioliigaa tiiviisti jo useita kausia ennen kuin aloitimme arvioiden tekemisen. Pelien katsomisen ja analysoinnin lisäksi tulee ahmia sarjaan liittyviä analyyttisiä artikkeleita, lukea foorumeita ja tutkia tilastoja. Pitää tuntea pelaajat myös avauskokoonpanojen ulkopuolelta, jotta osaa arvioida loukkaantumisten yms. vaikutukset. Pitää tuntea joukkueiden pelityylit ja kuinka ne sopivat toisia vastaan. Pitää tuntea sarjan historiadata ja osata hyödyntää ja analysoida sitä.

Katsomme kauden jokaisen matsin ja laskemme ottelussa tuotetun maaliodotuksen. On erittäin tärkeää tietää miten ottelun olisi oikeasti kuulunut päättyä. Tulostaulu kertoo hyvin harvoin koko totuuden. Maaliodotusta on mahdoton laskea otteluiden tilastoista, vaikka tilastointipalvelut ovatkin kehittyneet kuluvan vuosikymmenen aikana kovasti. Jokainen matsi on siis tärkeä nähdä omin silmin, jotta maaliodotuksen arvioiminen onnistuu mahdollisimman hyvin. Maaliodotuksen laskeminen tarkoittaa siis sitä, että jokaiselle maalintekotilanteelle annetaan arvio siitä, kuinka todennäköisesti kyseisestä tilanteesta syntyy maali. Yksittäisen tilanteen maaliodotukseen vaikuttaa mm. miltä etäisyydeltä maalista maalintekoyritys lähtee, kuka sen tekee, millä ruumiinosalla, missä asennossa, mikä tilannenopeus, mikä syötönlaatu, miten puolustajat ovat sijoittuneet jne. Näitä kaikkia ei näe tilastoista, joten matsit on katsottava itse.

Arvioiden teko alkaa ennen kautta tulevan kauden kokonaismaaliodotuksen arvioinneilla joukkueittain. Pohjana käytetään edellisten kausien tuotettuja maaliodotuksia, joita muokataan voimasuhteiden muutosten mukaisesti. Maaliodotuksista saadaan jokaiselle joukkueelle hyökkäys- ja puolustusarvot niin koti- kuin vieraspeleihin. Poissonin avulla hyökkäys- ja puolustusarvoista saadaan selvitettyä ottelun todennäköisyyksiä, joita kuitenkin muokataan vielä mm. kokoonpanotilanteen, joukkueen formin, match-upin, ottelurasituksen, motivaation yms. suhteen.

Valiovihjeen palveluihin pääsette tutustumaan osoitteessa www.Valiovihje.com

[bonustable num=25 type=’Sportsbook’ ]
Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *