KERROIN

?
0
pv
0
t
0
min
0
s

Veikkausliigakausi 2018 potkaistaan käyntiin lauantaina 7. huhtikuuta. Sarjan asetelmat eivät ole talven aikana merkittävästi muuttuneet.

Mestaruus: HJK

Klubi palasi viime vuonna mestariksi ylivoimaisella esityksellä. HJK ei kompuroinut edelliskausien tapaan missään vaiheessa ja nappasi mestaruuden materiaalinsa edellyttämällä tavalla. Tänä vuonna joukkue ei ole käytännössä heikentynyt, joten Veikkausliigassa on jälleen vain yksi todellinen mestarisuosikki.

Kaudet 2015 ja 2016 tosin osoittivat, että Klubi on lyötävissä materiaalierosta huolimatta. Tällä hetkellä mikään ei kuitenkaan viittaa helsinkiläisten kompurointiin.

Haastajat: SJK ja KuPS

Kauden 2015 mestari SJK floppasi pahemman kerran viime vuonna. Joukkueen peli oli tukossa alusta asti, ja Seinäjoella nähtiin myös aikamoista valmentajarulettia kulissien takana. Tulevalla kaudella tavoitteet ovat jälleen korkealla, ja päävalmentaja Tommi Kautosella onkin käytössään vahva materiaali.

SJK:n puolustus on pysynyt hyvin kasassa, mutta keskikenttää ja hyökkäyspäätä on vahvistettu entisestään. Joukkue on paperilla selkeä mitalikandidaatti, mutta todellinen taso pelikentällä on vielä kysymysmerkki.

KuPS nappasi viime kaudella ansaitusti hopeaa. Kuopiossa on tehty loistavaa työtä jo usean vuoden ajan ja nostettu omia junioreita liigajoukkueen avaukseen. KuPS on materiaaliltaan viime kauden tasoa keskikentän ja hyökkäyspään osalta. Ainoa kysymysmerkki on puolustus, jossa kentällä vaihtuu kolme neljästä avauksen pelaajasta.

Viime kaudella KuPSin tavaramerkkinä olivat lukuisat loppuhetkien maalit, ja päävalmentaja Jani Honkavaaralla on jälleen käytössään vahva penkki. Päteviä ratkaisijoita riittää laajalla rintamalla, joiden avulla KuPS tekee tänäkin kesänä monta maalia viimeisellä vartilla.

Keskikasti: Lahti, IFK Mariehamn, Ilves, Inter

Veikkausliigan keskikasti on vuodesta toiseen tasainen 4-5 joukkueen nippu, ja tämä kausi ei tuo asiaan merkittävää muutosta.

Keskikastin kärjessä on FC Lahti, joka esiintyi viime kaudella paikoin erinomaisesti. Joukkueen pistesaldo olisi voinut olla paljon nähtyä suurempi, jos pallo olisi pistetty maaliin paremmalla prosentilla. Lahden materiaali ei ole juuri heikentynyt, joten sijat 4-6 ovat jälleen haarukassa.

Vuoden 2016 mestari IFK Mariehamn palasi viime vuonna omalle tasolleen sarjan keskikastiin. Nyt saarella on tehty iso remontti. Avauskokoonpanoon on haettu uusia nimiä tuttuun tyyliin lännestä. IFKM on tässä vaiheessa pieni kysymysmerkki suuren vaihtuvuuden vuoksi.

Päävalmentaja Jarkko Wiss on tehnyt Tampereella loistavaa työtä ja johdattanut Ilveksen kaksi vuotta peräkkäin sarjan kärkisijoille. Nyt joukkue on heikentynyt merkittävästi, sillä tähtipelaajat Reuben Ayarna, Ariel, Emile Paul Tendeng ja monet muut ovat vaihtaneet maisemaa. Edessä on todennäköisesti sijoituksen putoaminen.

Inter on ollut viimeiset kaksi kautta sarjan pahin floppi. Viime vuosi oli Shefki Kuqin johdolla aikamoista kaaosta, ja joukkuetta on jälleen remontoitu isolla kädellä. Päävalmentajana jatkaa Fabrizio Piccareta, joka on lähtenyt korjaamaan joukkueen puolustusta 3-5-2 ryhmityksen avulla peri-italialaiseen tapaan. Interin luulisi parantavan viime kaudesta, mutta seuran ympärillä on paljon kysymysmerkkejä.

Alempi keskikasti: FC Honka, RoPS, VPS

FC Honka nousi konkurssinsa jälkeen kolmessa vuodessa Kakkosesta Veikkausliigaan. Päävalmentaja Vesa Vasaralla on käytössään paljon kokeneita liigapelaajia, ja FC Honka on osoittanut vaarallisuutensa talven cup-otteluissa. Joukkueella on hyvät mahdollisuudet sijoittua sarjataulukon keskivaiheille.

RoPS lähtee tähän kauteen ilman hienoa työtä tehnyttä Juha Malista. Päävalmentajaksi saapui Helsingissä duunia tehnyt Toni Koskela, jolla on käsissään mielenkiintoinen joukkue. RoPS on profiloitunut viime kausina kasvattajaseuraksi, josta monet nuoret pelaajat ovat ponnistaneet maailmalle. Joukkueen talous on kunnossa mm. Timo Stavitskin 600.000 euron kaupan jälkeen. RoPS nappasi talvella riveihinsä myös Taye Taiwon, joka loisti pari vuotta sitten HJK:n paidassa.

VPS:n viime kausi oli niin kaksijakoinen kuin olla ja voi. Vaasalaisten omaperäinen pelityyli johdatti ensin joukkueen sarjan kärkisijoille ja yllätti monet vastustajat. Loppukaudella vaasalaisten kuviot olivat kuitenkin tuttuja, ja saldona oli karmiva tappioputki. VPS on kärsinyt talven aikana useita menetyksiä, ja joukkueen pelityylissä on myös uudelleenrakennuksen paikka. On vaikea nähdä VPS:n esittävän ihmeitä tällä ”välikaudella”.

Putoamistaistelu: PS Kemi, TPS

PS Kemi on ollut tiiviisti mukana putoamistaistelussa parin viime kauden ajan. Joukkue on käynyt talven aikana läpi hurjasti muutoksia, eikä viime kauden avauskokoonpanosta ole montaa pelaajaa jäljellä. Kemissä on onnistuttu joka kausi ulkomaalaishankintojen kohdalla, eikä rekrytoinneissa ole nytkään varaa virheisiin. Kemiä on vaikea rankata tässä vaiheessa 11. sijaa korkeammalle.

Ykkösen voittanut TPS on ennakkoon vaikeuksissa. Joukkue teki viime kaudella 15 maalia vähemmän kuin Honka, ja ykköskärkenä toimi uransa nyt lopettanut Mikko Hyyrynen. Turkulaiset lähtevät kauteen pitkälti viime vuoden miehistöllä. Suurin ongelma on liigatason kärkimiehen puuttuminen. Luvassa lienee vähämaalisia otteluita, mistä saatiin myös osviittaa Suomen Cupin puolella. TPS ei vakuuttanut edes Ykkösen & Kakkosen joukkueita vastaan. Edessä on todennäköisesti putoaminen takaisin Ykköseen, ellei joku yllä olevista joukkueista floppaa pahemman kerran.

Kausivedot

Maalikuningas löytyy todennäköisesti tästä joukosta: Filip Valencic (HJK), Akseli Pelvas (HJK), Riku Riski (HJK), Aleksei Kangaskolkka (IFK Mariehamn) ja Henri Anier (FC Lahti). Jos etsit todella korkeaa kerrointa, niin KuPSin kärjessä todennäköisesti aloittava Ats Purje saa esim. ilta kertoimen 101! Purjeen seurakaveri Stiwar Garcia saa myös vastaavan kertoimen.

Mestaruusvedoissa kiinnostaa eniten Veikkauksen tarjoama tasoitusveto, jossa HJK saa kertoimen 8. Pahimmista kilpailijoista KuPS ja SJK saavat +11 pisteen tasoituksen ja loput joukkueet 18-40 pistettä. Klubin voittomarginaali lienee tänäkin vuonna sen verran suuri, että joukkue hoitaa tämän tasoitusvedon kotiin.

Jos haluat lyödä vetoa mestarijoukkueesta tavalliseen tapaan, niin etsi korkein mahdollinen kerroin KuPSin mestaruudelle. tarjoaa ainakin kertoimen 13.

Poimitaan in tarjonnasta myös veto putoamistaisteluun. PS Kemi on kertoimien mukaan ylivoimainen putoajakandidaatti, mutta tilanne ei ole missään nimessä näin selvä. TPS saa saman kertoimen putoamisesta kuin RoPS, mikä tuntuu tässä vaiheessa hullulta. Poimitaan ”TPS putoaa” -veto sisään kertoimella 3,00. Voit myös lyödä TPS:n suoraa putoamista kertoimella 5.

Kaikki Veikkausliigan matsit näkyvät suorina lähetyksinä Ruutu-palvelun kautta.

Kuva: Peltimikko (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Tule keskustelemaan pelikohteista myös Veikkausvihjeet & Pitkäveto Facebook-ryhmään! Tarjolla on päivittäin tipsejä eri lajeihin, ja ryhmässä on jo 1500+ jäsentä. Tule voittamaan kimpassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *